Öngyilkos merénylők

Katonai járművek robbantak Kabulban

Autós öngyilkos merénylő hajtott végre támadást Kabulban csütörtök reggel két külföldi katonai jármű ellen. A merényletben legalább tizenöten meghaltak, köztük hat amerikai állampolgár.

2013.05.16 10:31MTI

A sebesültek száma elérte a negyvenet, közülük sokat kórházba kellett szállítani.
   
Mohammad Ajub Szalangi rendőrparancsnok újságíróknak telefonon elmondta, hogy egy öngyilkos merénylő az autójával belehajtott egy külföldi katonai járőrbe.
   
A robbanás a reggeli csúcsforgalom idején történt, és súlyos károkat okozott a környékbeli vályogházakban.
   
Kane Backlash, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a nagy erejű robbanásban egyes civil áldozatok a felismerhetetlenségig megégtek.
   
A merénylet elkövetését a tálibokkal szövetséges Hezb-e-Iszlami lázadócsoport vállalta magára. Az iszlamista szervezet egyik szóvivője szerint a támadást több mint egy hétig szervezték, és amerikai "tanácsadókat" vettek célba. Azt állította, hogy a merényletben 12 amerikai halt meg, de a lázadók általában túlzásokba esnek, amikor merényleteik áldozatairól tájékoztatnak.
   
A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) arról számolt be, hogy két szövetséges katona és négy polgári alkalmazott életét veszette, mindannyian amerikai állampolgárok voltak.
   
Az afgán biztonsági szolgálatok - saját tájékoztatásuk szerint - hetente több terrorcselekményt hárítanak el a fővárosban. A legutóbbi öngyilkos merényletet márciusban követték el Kabulban, amikor Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter látogatása idején egy férfi felrobbantotta magát a védelmi minisztérium kapujában, kilenc afgán halálát okozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.