A végső adatok szerint

Pakisztáni választás - fölényes győzelmet aratott Sarif

A kedden ismertetett végleges adatok megerősítették Navaz Sarif pártjának fölényes győzelmét a hét végén tartott pakisztáni parlamenti választásokon.

2013.05.14 14:17MTI

A választási bizottság közlése szerint a szavazatok teljes feldolgozottsága alapján a volt kormányfő vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) pártnak  minden bizonnyal többsége lesz a törvényhozásban. Navaz így már harmadik alkalommal foglalhatja el a miniszterelnöki bársonyszéket. A PML-N a 342 tagú pakisztáni parlament közvetlenül megválasztott 269 képviselői helyéből (eredetileg 272-t választanak, de elmaradt a küzdelem 3 helyért annak nyomán, hogy egy jelölt meghalt) 123 mandátumot szerzett. A voksolás végeredménye szerint az általában a kormányt alakító pártot támogató független jelöltek 25 helyet szereztek a parlamentben, így Navaz számára biztosított a többségi kormányzás. A nők és kisebbségek számára fenntartott 70 képviselői helyet a pártok között osztják szét a választásokon nyújtott teljesítményük alapján.
   
Az eddig kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) mindössze 31 mandátumot szerzett a megméretésen, szinte mindet a formáció fellegvárának számító Szindh tartományban. A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) 26 helyet nyert el, ami jó teljesítménynek számít azok után, hogy a tömörülés 2002-ben csupán egy mandátumot szerzett, a 2008-as voksolást pedig bojkottálta. Imran Hán pártelnök igazságtalannak minősítette a választásokat, és azt állította, hogy Karacsiban és Pandzsáb tartományban is szavazathamisítás történt. Az egykori krikett sztár fiatal hívei a napokban Karacsiban és a fővárosban, Iszlámábádban is az utcára vonultak a voksok újraszámlálását és új választások kiírását követelve.
   
Hétfőn az Európai Unió (EU) gratulált a pakisztáni népnek a voksoláshoz, amely a helyszínre küldött megfigyelői szerint a választókörzetek túlnyomó többségében megfelelő módon zajlott le.
   
A pakisztáni emberi jogi bizottság sem talált bizonyítékot arra, hogy sorozatos visszaélések történtek volna, és a választások eredményének elfogadására szólította fel a pártokat.
   
Kedden egy magas rangú afgán tisztségviselő közölte, hogy a pakisztáni választások nyomán megalakuló erős kormány jó lehetőséget kínál a két szomszédos ország közötti együttműködés javítására. Javed Ludin afgán külügyminiszter-helyettes a több mint 50 országot és szervezetet tömörítő afganisztáni és pakisztáni nemzetközi összekötő csoport berlini értekezletének megnyitóján beszélt várakozásairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.