A volt kormányfő

Pakisztáni választás - Sarif győztesnek nyilvánította magát

A Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) kényelmes előnyre tett szert legfőbb riválisai előtt.

2013.05.12 07:42MTI

Navaz Sarif volt kormányfő bejelentette pártja győzelmét a szombaton megtartott pakisztáni parlamenti választásokon, és arra szólította fel választási ellenfeleit, működjenek közre az ország problémáinak megoldásában.

A helyi televíziók néhány órával a szavazóhelyiségek bezárása után a részleges eredmények alapján úgy becsülték, hogy a Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) kényelmes előnyre tett szert legfőbb riválisai, az Imran Hán volt krikett sztár által vezetett Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) és a Bhutto család Pakisztáni Néppártja (PPP) előtt.

A televíziók számításai szerint a 342 tagú pakisztáni parlament közvetlenül megválasztásra kerülő 272 képviselői helyéből a PML-N 115 mandátumot biztosan megszerzett, további négyben vezet, s ezzel egyszerű többsége lesz a törvényhozásban. Szüksége lesz azonban más erők támogatására.

A választás 1977 óta a legmagasabb, 60 százalékos részvétel mellett zajlott le a dél-ázsiai országban a választási bizottság bejelentése szerint, annak ellenére, hogy a nap folyamán több merényletben országszerte legalább 26-an meghaltak.

Sarif először 1990-től 1993-ig, majd 1997-től 1999-ig volt miniszterelnök, amikor is katonai puccsal megfosztották hatalmától. 2000-ben emberrablásért, gyilkossági kísérletért, repülőgép eltérítésért, terrorcselekményért és adócsalásért életfogytig tartó börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Év végén szívbetegségre hivatkozva kegyelmi kérvény adott be a Pervez Musarraf vezette katonai juntához. Azt kérte, hogy szívbetegségét külföldön kezeltethesse. Musarraf megkegyelmezett neki, és engedélyezte, hogy családjával együtt szaúd-arábiai száműzetésbe vonuljon. 2007-ben tért haza, 2009-ben pedig a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte azt a korábbi ítéletét, amellyel eltiltotta Sarifot a közügyek gyakorlásától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.