A brüsszeli megállapodás elfogadására

Vucic győzködi a koszovói szerbeket

Vucic szerint Brüsszel részéről hatalmas nyomás nehezedett Belgrádra, és Szerbia nem tudott jobbat kiharcolni annál, mint ami a dokumentumban le van fektetve.

2013.05.13 07:35MTI

A Belgrád és Pristina viszonyát rendező brüsszeli megállapodás elfogadására igyekezett rávenni vasárnap a Koszovóban élő szerbeket Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes, de indulatos fogadtatásban volt része az egyezményt elutasítók részéről.

Vucic volt az első vezető belgrádi politikus, aki Észak-Koszovóba látogatott a brüsszeli megállapodás parafálása, április közepe óta. Az késő éjszakába nyúló Kosovska Mitrovica-i tárgyalásokon Vucic órákon át győzködte az észak-koszovói szerb önkormányzatok képviselőit.

A B92 belgrádi rádió-televízió helyszíni tudósításából ítélve záporoztak a kellemetlen kérdések. Vucic elismerte, hogy a brüsszeli egyezmény tartalmaz "fájdalmas és nehéz dolgokat", de - mint mondta - "együtt kell keresztülvergődni a megállapodás kínszenvedésein". Vucic szerint Brüsszel részéről hatalmas nyomás nehezedett Belgrádra, és Szerbia nem tudott jobbat kiharcolni annál, mint ami a dokumentumban le van fektetve. Belgrád nem engedni meg, hogy megszakadjon a kapcsolata a koszovói szerbekkel, és - fogadkozott Vucic - sem közvetve, sem közvetlenül nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

"Az országunk kimerült, gazdaságilag szétzilált, gyerekeink külföldre mennek az ország minden szegletéből, évente egy városnyit, egy Észak-Koszovónyit veszítünk... A múltban számtalan kísérletet tettünk arra, hogy erősebbek legyünk azoknál, akik nálunk hatalmasabbak, számtalan, meglehetősen jól sikerült próbálkozás volt arra, hogy megsemmisítsük önmagunkat" - hangoztatta Vucic, azt magyarázva, hogy miért volt szükség a brüsszeli megállapodás aláírására.

A belgrádi politikus elismerte, hogy a megállapodás legfájdalmasabb pontja az, amelyik arról rendelkezik, hogy Észak-Koszovó igazságügyi rendszere a koszovói részeként fog működni. Hangsúlyozta viszont azt, hogy a brüsszeli megállapodás írásos garanciát tartalmaz a NATO részéről arra nézve, hogy a koszovói biztonsági erők nem teszik be a lábukat a szerbek lakta térségbe. A Nyugat ráadásul első ízben ismerte el a szerb önkormányzatok társulásának létjogosultságát, és Szerbia jogát arra, hogy finanszírozza a területen lévő egészségügyi intézményeket és iskolákat - tette hozzá.

A mitrovicai megbeszéléseken Vucic szemére vetették, hogy tárgyalóasztalhoz ült Hashim Taci koszovói miniszterelnökkel, akit a Milosevic-uralom megdöntése után is első számú közellenségnek tekintettek Belgrádban, és köröztettek az Interpollal a szerbek terhére elkövetett háborús bűntények miatt. Slavisa Ristic, Zubin Potok polgármestere kijelentette, hogy a koszovói szerbek saját országukkal, Szerbiával akarnak együtt lenni, de "áthidalhatatlan, mély szakadékot" jelent az, hogy a brüsszeli megállapodás a térség független Koszovóba való integrálódását, a koszovói alkotmány elismerését irányozza elő.

A tárgyalások helyszínéül szolgáló mitrovicai műszaki főiskola előtt tüntető tömeg várt Vucicra, s azt harsogta, hogy a belgrádi politikus "áruló". A miniszterelnök-helyettes leginkább azt sérelmezte, hogy 10-12 éves gyerekek is tüntettek, azt kiáltozva, "öld meg Vucicot!". A politikus arra figyelmeztetett, hogy egy aktívan politizáló kisebbség meggondolatlansága beláthatatlan következményekkel járhat a Koszovóban élő szerbekre nézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.