Felfüggesztett

Nukleáris rakétákat kezelő amerikai tiszteket ítéltek el

A 17 rakétás tiszt egyidejű, még áprilisban történt felfüggesztése példátlan eset az amerikai légierő történetében. Rajtuk kívül, ugyancsak Minotban eljárás folyik egy tiszt ellen az indítási kódok titkosságának tudatos veszélyeztetése miatt.

2013.05.08 21:39MTI

Súlyos szabálysértések miatt az amerikai légierő felfüggesztette 17 tisztjét, akik a nukleáris rakéták kezeléséért - elnöki parancs esetén a bevetésükért - voltak felelősek - közölte szerdán az AP hírügynökség. A sorozatos szabálysértésekre egy márciusi ellenőrzés során derült fény a légierő egyik bázisán, az észak-dakotai Minotban. A vizsgálat azután kezdődött, hogy egy hadgyakorlaton az ott szolgálatot teljesítő katonák az ellenőröktől gyenge, D osztályzatot kaptak a Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta felbocsátásnak szimulálására.

Mint kiderült, a 150 fős rakétás egységnél több alkalommal megszegték a biztonsági előírásokat - legkevesebb egy alkalommal tudatosan is -, és sorozatban nem adták meg az előírt tiszteletet a feljebbvalóiknak. A légierő tájékoztatása szerint az esetek a nukleáris csapásmérő kapacitást nem veszélyeztették. Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke szerdai szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy a felfüggesztetteknél inkább a személyes hozzáállással, mintsem a szakmai felkészültséggel volt gond. A tiszteket a tervek szerint kéthónapos átképzés után visszahelyezik feladatkörükbe. A 17 rakétás tiszt egyidejű, még áprilisban történt felfüggesztése példátlan eset az amerikai légierő történetében.

Rajtuk kívül, ugyancsak Minotban eljárás folyik egy tiszt ellen az indítási kódok titkosságának tudatos veszélyeztetése miatt. A légierő szerint a kódok nem szivárogtak ki. A Minuteman III-asok a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris rakétái. A fegyvernem Észak-Dakotán kívül Montana és Wyoming államban is állomásoztat ilyen csapásmérő eszközöket. Bruce Blair, a Princetoni Egyetem kutatója, aki a hetvenes években maga is a nukleáris rakétaegységeknél szolgált, úgy vélekedett, hogy a légierő nukleáris fegyvereit kezelő egységeknél megmutatkozó fegyelmezetlenség azzal magyarázható, hogy a hidegháború befejeződése óta feleslegesnek érzik magukat és demoralizálódtak.

Blair a Global Zero elnevezésű, a nukleáris fegyverek felszámolását szorgalmazó nemzetközi csoport társalapítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.