A tábornok lánya

Szexbotrány az amerikai hadseregben

Legalább 31 női kadétot erőszakoltak meg egy texasi katonai bázison - ám mindössze hat tiszt végezte a "piszkos munkát".

2012.06.30 19:05ma.hu
Fotó: setyoufree-news.blogspot.com

Egy, az amerikai légierőnél történt nyomozás 31 olyan női kadétot azonosított, akiket valamelyik elöljáró oktatója szexuálisan zaklatott az egyik texasi bázison. A frissen kirobbant botrány tovább erősíti azt az aggodalmat, mely szerint a nők nem kapják meg a kellő védelmet a seregben.

A belső nyomozás jelenleg 12 férfi kiképzőt vizsgált, akik a San Antonio-ban található Lackland Air Force bázison szolgáltak. Közülük hat férfit vádolnak – többek között házasságtöréssel és nemi erőszakkal.

Az ellenőrzés alá vont személyek legtöbbje a 331. kiképző század tagja, annak az egységnek, melynek parancsnokát a múlt héten távolítottak el székéből. Őt kivételesen nem vádolják szexuális bűncselekményekkel, de valószínűleg szemet hunyt sok felett, hiszen az ő vezetése alatt lévő részlegben történt a legtöbb atrocitás.

„Alaposan átvizsgálunk mindent, nem csak a felderített eseteket, hanem megpróbálunk minden kényes ügyre fényt deríteni” – mondta Edward Rice tábornok, majd hozzátette, hogy ismeretei szerint mind a 31 azonosított áldozat továbbra is a seregben szolgál.

A légierő parancsnoksága jelenleg azon dolgozik, hogy kitaláljon egy megfelelő módszert a nők felkészítésére – például női kiképzőkkel. Ez azért jelenthet problémát, mert a kiképzők mindössze 11 százaléka nő, viszont az újoncok negyede a szebbik nemhez tartozik.

A nyomozást egyébként egy évvel ezelőtt kezdték, mikor már három zaklatós esetről is hallani lehetett. Eddig példátlan módon az egész bázist bezárták, és kikérdezték mind az 5900 újoncot. Luis Walker törzsőrmester lett az első, akit többrendbeli nemi erőszakért állítanak hadbíróság elé.

Rice tábornok szerint mindazonáltal a botrány „helyi sajátosság”, és nem jelenti azt, hogy az amerikai hadsereg szexuális visszaélésektől lenne hangos. Ám a Pentagon szerint az ilyen esetek 80-90 százalékára szinte sosem derül fény, az áldozatok ugyanis félnek attól, hogy nevetség tárgyává válnak, vagy lefokozzák őket egy esetleges botrány miatt.

2011-ben 3.200 szexuális visszaélést jelentettek az amerikai fegyveres erőknél, mi csak elenyésző része a Védelmi Minisztérium által becsült 19.000 esetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.