Enyhült az abortusztörvény

Megszakíthatják terhességüket a nemi erőszak áldozatai Argentínában

Egységes joggyakorlatot teremtő ítéletet hozott csütörtökön az argentin legfelsőbb bíróság egy megerőszakolt fiatal lány ügyében, aki a végzés szerint megszakíthatja terhességét, noha a latin-amerikai ország abortusztörvénye ezt nem tenné lehetővé - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati televízió honlapja.

2012.03.14 12:59MTI

Argentínában csak akkor végezhető el művi terhesség-megszakítás, ha az anya életét vagy egészségét veszélyezteti a gyermek kihordása, illetve ha az állapotos nő pszichiátriai eset. A vonatkozó jogszabály az utóbbi kivétellel kapcsolatban egészen pontosan úgy rendelkezik, hogy az abortusz nem büntethető, "ha a terhesség egy gyengeelméjű nő megbecstelenítésének vagy nemi erőszaknak a következménye". Ezt a bírók egy része eddig úgy értelmezte, hogy csak az értelmileg fogyatékos kismamák esetében zárja ki a nemi erőszak a művi magzatelhajtás büntethetőségét, míg mások úgy vélték, a szexuális bántalmazás minden áldozatának joga van az abortuszhoz. 
   
A Buenos Aires-i legfelsőbb bíróság csütörtökön a dél-argentínai Chubut tartomány feljebbviteli bíróságának döntését hagyta helyben. A 15 éves lány azt követően esett teherbe, hogy mostohaapja évek óta szexuálisan bántalmazta. Az üggyel kapcsolatban sokan élesen bírálták az igazságszolgáltatás lassúságát, az abortuszt lehetővé tevő bírói döntés ugyanis csak 20 héttel a magzat fogantatása után született meg.
   
A legfelsőbb bíróság egyúttal arról is határozott, hogy a megerőszakolt nők ezentúl külön bírói engedély nélkül, az orvosnak eskü alatt tett vallomással elvégeztethetik a terhesség-megszakítást. A testület ugyanakkor leszögezte: a döntéssel csupán tisztázták a már létező jogszabályt, de a törvényhozásnak szükséges további vitát folytatnia az abortusz legalizálásáról.
   
A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet 2010-es jelentése szerint évente 400-600 ezer közé tehető az Argentínában elvégzett illegális abortuszok száma. A művi terhesség-megszakítás engedélyezését már régóta szorgalmazzák aktivisták, tekintettel a veszélyes körülmények között végrehajtott, nem ritkán az állapotos nő halálával végződő terhesség-megszakítások nagy számára.
   
Latin-Amerika több országában, így Paraguayban, Peruban, Venezuelában és Suriname-ban is az argentínaihoz hasonló szigorú abortusztörvény van érvényben - Európán belül egyébként Írországban találkozhatunk hasonlóval -, de még az ezekben az országokban alkalmazottnál is kevésbé elnéző a chilei, nicaraguai vagy salvadori szabályozás, amely semmilyen esetben sem teszi lehetővé a művi terhesség-megszakítást. Az öreg kontinensen az utóbbi szigor van érvényben a jogrend szerint Máltán is, utóbbi szigetállamban azonban de facto áteshetnek abortuszon a nők.

Az argentin legfelsőbb bíróság mostani döntésével a szomszédos Brazíliában, Bolíviában, valamint Ecuadorban már bevett joggyakorlatot teremtett, vagyis hogy az anya életének, egészségének veszélyeztetése vagy nem megfelelő mentális egészsége, továbbá nemi erőszak esetén lehetséges a magzat elvetetése. Ennél is engedékenyebb a kolumbiai abortusztörvény, amely a magzat fejlődési rendellenességét is az abortuszt lehetővé tevő tényezők közé sorolja, utóbbi szabályozás van érvényben egyébként Lengyelországban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.