Grúziába ruház be az amerikai hadsereg

"Nagy háború kezdődik..."

A grúz ellenzék vezére, Elizabar Javelidze szerint az Egyesült Államok komolyan támogatja országában különböző létesítmények építését, egy esetleges Irán elleni háború előjátékaként.

2012.01.10 18:52Konrád - ma.hu

“Ezek 20 ágyas kórházak... egy amerikai projekt. Nagy háború kezdődik Amerika és Irán között a Perzsa-öbölben. Öt milliárd dollárt különítettek el ezeknek a kórházaknak a felépítésére” - mondta el Javelidze, a grúz Kviris Kronika újságnak.

Az ellenzéki politikus szerint az építkezések költségét javarészt az amerikaiak állják. A kórházak mellett intenzív reptérépítés is zajlik, valamint szóba került egy, a Fekete-tenger nyugati partján található Kuleviben létesítendő tengeralattjáró-kikötő is.

Javelidze szerint mindez szorosan kapcsolódik az amerikai bázisok telepítéséhez grúz földön. Lazika - Szaakasvili elnök mega-projektje, egy új, a semmiből felépülő városról - gyakorlatilag amerikai katonaváros lesz. A politikus szerint a dél-grúziai Marneuli városban már felépült egy titkos repülőtér.

Kérdés, ki védi majd meg Grúziát, ha Irán elkezdi kilőni rakétáit a kaukázusi állam területén lévő amerikai katonai létesítmények ellen. A volt-szovjet köztársaságban mintegy 30 kórház és egészségügyi központ nyílt meg tavaly decemberben. A tervek szerint további száz épül majd.

Ami Lazikát illeti, a grúz elnök 2011 végén bejelentette nagyszabású tervét, hogy az ország második legnagyobb városát építik majd fel. A tervek szerint Szaakasvili álomvárosa egy évtizeden belül legalább félmillió ember otthona lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.