Az USA Dél-Korea mellett

Obama beintett Észak-Koreának - "azok az idők elmúltak"

Az Obama és Pak Gun Hje megbeszélése után, a két ország közötti szövetség megkötésének 60. évfordulója alkalmából kiadott közös közlemény hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a teljes katonai eszköztárával erősen elkötelezett marad Dél-Korea védelme mellett.

2013.05.08 05:28MTI

Vége azoknak az időknek, amikor Észak-Korea válságot tudott teremteni és engedményeket tudott kicsikarni - jelentette ki kedden Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Dél-Korea államfőjét. Az Obama és Pak Gun Hje megbeszélése után, a két ország közötti szövetség megkötésének 60. évfordulója alkalmából kiadott közös közlemény hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a teljes - mind hagyományos mind nukleáris - katonai eszköztárával erősen elkötelezett marad Dél-Korea védelme mellett.

A közleményben Washington és Szöul aggodalmát fejezte ki az észak-koreai nukleáris rakétafenyegetés miatt és hangsúlyozta hogy a védelmi együttműködés elmélyítése révén meg fogja védeni a két szövetséges állam polgárait. A két kormány a dokumentum szerint eltökélt Észak-Korea békés atomfegyver-mentesítése, valamint amellett, hogy Phenjant visszatérítsék nemzetközi kötelezettségeinek betartásához. A felek felszólították Észak-Koreát, hogy javítsa állampolgárainak életkörülményeit és tartsa tiszteletben alapvető emberi jogait.

A dokumentum egyebek mellett méltatta a két ország között egy évvel ezelőtt életbe lépett szabadkereskedelmi egyezményt. Pak elnök asszony egyébként szerdán, a kétoldalú szövetség jubileumának alkalmából beszédet mond majd a kongresszus két házának együttes ülésén. A két elnök közös sajtótájékoztatóján Barack Obama kijelentette: az Egyesült Államoknak erkölcsi és nemzetbiztonsági kötelezettsége, hogy reagáljon a szíriai vérontásra, de óvatosságra intett a vegyi fegyvereknek az országban "észlelt" bevetésével kapcsolatban, és az ügy alapos kivizsgálását ígérte.

Ugyanakkor, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezérének és Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek a példájára utalva Obama elnök elutasította azt a feltételezést, hogy szavainak nem szerezne tettekkel érvényt, ha azokat a tekintélyuralmi rendszerek nem vennék komolyan. "Jellemzően betartjuk a kötelezettségvállalásainkat" - mondta az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.