Phenjan SCUD rakétákat telepített a határ mellé

Április 25-én kilövi rakétáit Észak-Korea

Újabb kishatótávolságú ballisztikus rakétákat telepített keleti partvidékére Észak-Korea. A térségben immáron kilenc SCUD rakéta állomásozik, és nem messze két Musudan rakétakomplexum vár parancsra.

2013.04.21 18:49Konrád - ma.hu

Komoly esély van arra, hogy Észak-Korea rakétakilövést hajt végre április 25-én a Néphadsereg születésnapján, figyelmeztetnek a déliek  – jelentette a Yonhap hírügynökség. A két mobil rakétakilövő egységgel együtt Hamnam tartomány déli részében immáron kilenc SCUD rakéta állomásozik. Mindemellett Phenjan - a Szöultól mindössze 180 kilométerre fekvő - Wonsan városába két középhatótávolságú Musudan rakétakomplexumot telepített.

A hardver mozgatása mellett Phenjan egyre fokozza a háborús retorikát Szöul ellen, legutóbb arra bíztatta a külföldi diplomatákat, hogy hagyják el a lehetséges fegyveres konfliktus zónáját. A Dél-koreai hadsereg komolyan aggódott, hogy április 15-én kilövésre kerül sor az államalapító, Kim Ir Szen 101. születésnapja alkalmából. A várakozásokkal ellentétben semmi nem történt, még egy katonai parádét sem tartottak.

Márciusban Phenjan felmondta a Koreai-félszigeten érvényben lévő fegyverszünetet, miután az USA és „bábja, Dél-Korea” közös hadgyakorlatba kezdett 10.000 amerikai és 200.000 dél-koreai katona részvételével.

Válaszul az amerikaiak B-2-es lopakodó bombázókat, ötödik generációs F-22-es vadászgépeket valamint az Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt USS Fitzgerald rombolót vezényelték Dél-Koreába.

Erre a „példa nélküli provokációra” reagálva az északi vezetés engedélyezte a megelőző nukleáris csapásokat a Csendes-óceánon, valamint a Dél-Koreában található amerikai bázisok ellen.

A feszült helyzetben Oroszország – bár az északiak viselkedését „elfogadhatatlannak” tartja – megpróbálja a krízist diplomáciai úton rendezni. A múlt héten Szergej Lavrov külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a krízis „magától lecsendesül”. „Senki sem ijesztgethet másokat katonai manőverekkel” - mondta Lavrov.

Észak-Korea kijelentette, a félsziget csak akkor lehet atommentes, ha az egész világ atomentessé válik. A Dél-koreai vezetés mindenesetre magabiztos, véleményük szerint az ország felkészült a totális háborúra Észak ellenében. A hadsereg most arra vár, történik e rakétakilövés a napokban. Április 25-re nagyszabású katonai felvonulást hirdettek meg Phenjanban, hogy demonstrálják az ország katonai hatalmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.