A Sárga-tengeren

Újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött

Újabb ötnapos amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Sárga-tengeren, ami ismét kiválthatja Észak-Korea haragját.

2013.05.06 09:16MTI

A péntekig tartó hadgyakorlaton a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják. Részt vesz az akcióban egy Los Angeles osztályú amerikai atommeghajtású tengeralattjáró, valamint több Aegis típusú romboló és P-3C típusú tengeralattjáró-vadász repülőgép. A dél-koreai hadsereg tengeralattjáróival, rombolóival és harci gépeivel vesz részt a gyakorlaton. Egyes hírek szerint csatlakozik egy Nimitz osztályú amerikai atommeghajtású repülőgép-hordozó is.
   
Dél-Koreában a múlt héten ért véget a két hónapig tartó, Foal Eagle fedőnevű amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amelyben 200 ezer dél-koreai és 11 ezer amerikai katona vett részt. Észak-Korea a katonai manőverek miatt atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát.
   
Phenjan úgy véli, hogy az ilyen a gyakorlatok ellene irányulnak, és igen élesen reagál. Február 12-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Márciusban felmondta az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború harci eseményeit lezáró fegyverszünetet.
   
Észak-Koreának 1,2 millió katonája és jelentős tengeralattjáró flottája van. Szöul állítása szerint egy észak-koreai tengeralattjáróról kilőtt torpedóval süllyesztették el a Sárga-tengeren három évvel ezelőtt a dél-koreai hadiflotta Cshonan nevű hadihajót, amit Phenjanban határozottan cáfoltak. Negyvenhat tengerész veszett a tengerbe. Szöul és Washington erre a támadásra válaszul növelte a tengeralattjáró-elhárító gyakorlatok számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.