Észak-Korea berzenkedik

Amerikai lopakodó bombázók hadgyakorlatoztak Dél-Koreával

Két amerikai B-2-es lopakodó bombázó is részt vett a Dél-Koreával közös hadgyakorlaton, ami bizonyosan kiváltja Észak-Korea heves reakcióját, minthogy a manőverek március eleji kezdete óta folyik a szópárbaj Phenjan és a két szövetséges között.

2013.03.28 11:10MTI

Az amerikai nukleáris elrettentés egyik alapvető eszközének tekintett, B-2 Spirit típusú két nehézbombázó Missouri amerikai szövetségi államból szállt fel, és gyakorlóbombákat dobott le különböző célokra dél-koreai területen - közölte csütörtökön a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoksága.
 
"Ezek a berepülések is bizonyítják, hogy az Egyesült Államok képes nagy távolságból, azonnal és mindenféle korlátozás nélkül nagy pontosságú csapásokat végrehajtani" - teszi hozzá a parancsnokság közleményében. A gyakorlat és különösen amerikai bombázók - korábban B-52-esek - bevetése miatt Phenjan többször megfenyegette Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, nevezetesen kilátásba helyezte az amerikai kontinens és csendes-óceáni katonai támaszpontok megtámadását ballisztikus, illetve közepes hatótávolságú rakétákkal. 

Az Egyesült Államok a B-2-eseket először 1999-ben Szerbiában, majd Afganisztánban, még később 2011-ben Líbiában vetette be. Az utántöltés nélkül 11 ezer kilométert repülni képes, a radarok számára gyakorlatilag láthatatlan, a hangsebességet elérni képes hadászati bombázókat arra a különleges feladatra tervezték, hogy az ellenség vonalai mögött nagy magasságból (maximum 15 ezer méter) támadjanak célpontokat. 

Tizennyolc tonnányi hagyományos bombakészlet vagy nukleáris fegyverzet szállítására képesek, ami például 16 darab 900 kilogrammos, műholdvezérlésű bombát jelenthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.