Dél-Korea másra fogja a kibertámadást

Kínai internetcímről bénították le Dél-Koreát

Kínai internetcímről érkezett az a kibertámadás, amely Dél-Koreában megbénította három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszerét. De a gyanú másra terelődött...

2013.03.21 07:50MTI

A bejelentést a dél-koreai távközlési bizottság szóvivője és meg nem nevezett szakértők tették. A nyilatkozók elismerték, hogy túl korai vádolni bárkit is, és az internetcím, mint forrás könnyen manipulálható, de a gyanú gyorsan Észak-Koreára terelődött a szerdai összehangolt kibertámadás miatt.

Phenjan ugyanis az utóbbi napokban támadással fenyegette meg Dél-Koreát azon szankciók miatt, amelyeket az ENSZ vetett ki Észak-Koreára legutóbbi kísérleti atomrobbantásáért. Szöul már korábban is megvádolta Észak-Koreát azzal, hogy kínai internetcímet használó hackerei támadják a dél-koreai intézményeket.

Helyi idő szerint szerda délután Dél-Koreában nagyjából egyidejűleg összeomlottak a KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) kereskedelmi bank szerverei. A hat intézményben összesen 32 ezer számítógépet érintett az internetes támadás. Várhatóan négy-öt napba telik, mire sikerül teljesen helyreállítani a rendszereket.

Az elmúlt négy évben többször is ért nagyszabású hackertámadás dél-koreai intézményeket, többek között kormányzati szerveket és országos lapokat. Szöul szerint Phenjan informatikusok seregét képezte ki arra, hogy behatoljanak dél-koreai számítógépes rendszerekbe, és kárt okozzanak bennük. Észak-Korea azt állította, hogy a múlt héten maga is kibertámadás áldozata volt, emiatt az Egyesült Államokat vádolta, és megtorlással fenyegetőzött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.