Mérgező gázok

Vonatszerencsétlenség Belgiumban: több száz embert evakuáltak

Háromszáznál is több embert kellett evakuálni szombaton Gent belgiumi város közelében egy mérgező anyagot szállító vonatszerelvény kisiklása és kigyulladása miatt.

2013.05.04 12:22MTI

A Hollandiából indult, akrilnitrilt szállító szerelvény tizenhárom tartályvagonjából hat kisiklott, kettő pedig felborult Gent folyami kikötőváros közelében, a Schellebelle és Wetteren helységek közötti szakaszon szombat hajnali kettő óra körül. Ennek következtében tűz keletkezett és robbanás is történt. 

Az első jelentések még arról szóltak, hogy nincs halálos áldozat, s öt személyt vittek kórházba rosszullét miatt. Később kiderült. hogy mégis van egy halott, s 14 ember került kórházba. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a környéken lakókat - mintegy háromszáz embert - a baleset helyszínétől számított ötszáz méteres körzetben evakuálják.
 
Később kiderült, hogy a tartályokban lévő akrilnitril egy része bekerült a csatornákba, s az ott lévő anyagokkal kölcsönhatásba lépve mérgező gáz keletkezett, amely eljutott a biztonsági körzeten túli utcákba is. Ezekben a körzetekben szintén több tucat embert kellett evakuálni, s itt történt a haláleset is. A tűzoltók a helyszínre siettek, és felügyelet alatt hagyják teljesen kiégni a vagonokat. 

Attól tartanak ugyanis, hogy az oltáshoz használt vízsugár révén szétterjedhetnének a levegőben a mérgező gázok. A baleset oka egyelőre nem világos, de egyes vélemények szerint túl gyorsan haladhatott a vonat. Tavaly májusban két hasonló baleset történt Belgiumban mérgező anyagokat szállító szerelvényekkel, de azok nem követeltek halálos áldozatot.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.