Darabokra esett a levegőben

Lezuhant egy amerikai légi utántöltő repülőgép Kirgizisztánban

Lezuhant egy KC-135-ös típusú, amerikai légi utántöltő repülőgép pénteken Kirgizisztán északi, Kazahsztánnal határos körzetében, a háromfős legénység minden valószínűség szerint életét vesztette.

2013.05.03 14:46MTI

A balesetet a légiirányítók közlése szerint a katonai gép viharba kerülése okozhatta. Szemtanúk elmondták, hogy a gépen még a levegőben robbanás történt. A kirgiz hatóságok szerint a nullához közelít annak az esélye, hogy a legénység tagjai túlélték a történteket. 

A robbanás következtében három részre szakadt Boeing KC-135 Stratotanker roncsainak nagy részét a kirgiz határőrök estére megtalálták egy hegyekkel övezett mezőn, Csaldibar település közelében. A pilóták utáni kutatás azonban a sötétség beálltáig eredménytelen maradt. A keresést szombat hajnalig felfüggesztették a mentőalakulatok.
 
A KC-135-ös helyi idő szerint 14 óra 55 perc körül zuhant le, néhány perccel azután, hogy 60 tonna kerozinnal feltankolva felszállt a kirgiz főváros nemzetközi repülőterével szomszédos Manasz támaszpontról, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok utánpótlásában. Roncsait a fővárostól, Biskektől mintegy 80 kilométerre nyugatra, a kazah határ közelébe találták meg. 

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint az amerikai gép parancsnoka felszállás után 8-9 perccel 6 ezer méteres tengerszint feletti magasságban jelentette a légiirányítóknak, hogy ki akar kerülni egy viharzónát. Szemtanúk - a földműveléssel és juhtenyésztéssel foglalkozó környék lakói - elmondták, hogy a gép még a levegőben három darabra esett szét. 

"Először morajlás hallatszott, majd hatalmas robbanás történt és a repülőgép lezuhant" - mondta el egy kirgiz forrás szemtanúkra hivatkozva. A gép földbe csapódó darabjai kiégtek, a környéken nehéz kerozinszag terjengett. Az afganisztáni hadműveletekben részt vevő amerikai légierő néhány napon belül már a második repülőgépét veszítette el.
 
Hétfőn egy Boeing 747-es szállító repülőgép vált irányíthatatlanná és csapódott a földnek közvetlenül azután, hogy a gép felszállt a Kabul közeli Bagram légitámaszpontról. A fedélzeten lévő mind a hét ember életét vesztette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.