Bánya

Guatemala: szükségállapotot hirdettek négy járásban

A tiltakozók szerint ha a kanadai tulajdonban lévő Escobal ezüstbánya - amelyet a helyiek San Rafael bányának hívnak - elkezd működni, a környéken élők nem jutnak többé tiszta vízhez.

2013.05.03 07:31MTI

A guatemalai kormány szükségállapotot hirdetett, megtiltva a gyülekezést négy járásban a közép-amerikai ország fővárosától keletre, miután egy bánya megnyitása ellen tiltakozók a héten többször összecsaptak a rendőrséggel.

A négy napja tartó erőszakos tiltakozó megmozdulásokban egy rendőr meghalt, hat civil súlyosan megsebesült gumilövedékektől, és több autót fölgyújtottak. A tiltakozók rövid időn át fogva tartottak 23 rendőrt.

Erőszak szításának vádjával 17 embert letartóztattak, és további 30-at keresnek a hatóságok.

A tiltakozók szerint ha a kanadai tulajdonban lévő Escobal ezüstbánya - amelyet a helyiek San Rafael bányának hívnak - elkezd működni, a környéken élők nem jutnak többé tiszta vízhez. A bányatulajdonos vancouveri cég alelnöke szerint ezek a félelmek teljesen alaptalanok.

A szükségállapot - amelyet a guatemalai kongresszusnak még jóvá kell hagynia - 30 napig lesz érvényben a guatemalai fővárostól száz kilométernyire keletre, Jalapa és Santa Rosa állam összesen négy járásában. A kormány 500 fős rendőri erősítést küldött, és 2 ezer katonát vezényelt a körzetbe, több páncélozott csapatszállító harcjárművel együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.