Menedékjogot akar kérni

John McAfee Guatemalában bukkant fel

Guatemalában bukkant fel John McAfee, az ismert számítógépes vírusirtó program fejlesztője, aki hetek óta először jelent meg a nyilvánosság előtt.

2012.12.05 07:42MTI

A gyilkossági ügy miatt keresett férfi az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, az a terve, hogy menedékjogot kér a közép-amerikai országban.

McAfee előzőleg a szomszédos Belize-ben bujkált. Az ottani rendőrség néhány hete közölte, hogy McAfee-t gyilkossági ügyben "érintett személyként" keresi. A 67 éves férfi szomszédját, egy szintén amerikai férfit vérbe fagyva találták meg, valószínűleg fejbe lőtték.
   
McAfee - aki 2008 óta Belize-ben élt - azt állította, hogy ártatlan, a hatóságokat pedig ellene szóló összeesküvéssel vádolta.
   
Guatemalavárosban helyi idő szerint kedden arról beszélt, hogy fél visszatérni Belize-be, mert az ottani kormány üldözi őt és ha visszamegy, meg fogják ölni.
   
A belize-i hatóságok nem adtak ki letartóztatási parancsot ellene, elvileg tehát szabadon mozoghat, így egyelőre nem világos, miért lenne szüksége különleges státuszra ahhoz, hogy Guatemalában maradhasson - jegyezte meg az AP, amelynek McAffe Guatemalavárosban nyilatkozott.
   
A szoftverfejlesztő megjegyezte, a belize-i kormány azért üldözi, mert "szenzitív információi" vannak a hivatali korrupcióról. Guatemalába érkezve felkérte az ország egyik jól ismert ügyvédjét, hogy képviselje őt. "Biztonságos helyre van szükségem, ahol nyíltan beszélhetek. Most, hogy már itt vagyok, szabadon szólhatok" - jelentette ki. "Teljesen ártatlan vagyok" - hangoztatta.
   
McAfee egyike volt a Szilícium-völgy első olyan sikeres vállalkozóinak, akik az internettel kapcsolatos üzletben hatalmas vagyonra tettek szert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.