Javítanák a munkakörülményeket

Dakkai házomlás: amerikai cégeknek is szállítottak a megsemmisült műhelyek

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerdán elismerte, hogy amerikai ruházati cégeknek is szállítottak azok a varrodák, amelyeknek az épülete egy héttel korábban omlott össze a bangladesi fővárosban.

2013.05.02 07:28MTI

A külügyi tárca egyúttal újra felszólította az amerikai megrendelőket, lépjenek fel azért, hogy szállítóik jobb és biztonságosabb munkakörülményeket teremtsenek dolgozóik számára.

"Az érintett épületben dolgozó vállalkozások a jelek szerint számos amerikai és európai céggel álltak kapcsolatban, és mi megbeszéléseket folytatunk ezekkel a cégekkel arról, hogy miként javíthatnák a bangladesi munkakörülményeket" - jelentette ki Washingtonban Patrick Ventrell külügyminisztériumi szóvivő.

A diplomata nem kívánta megnevezni az érintett amerikai cégeket, azt hangoztatva, hogy "azoknak maguknak kell előállniuk".

Szerdán, a munka ünnepén tízezrek vonultak fel Dakka utcáin és Banglades több más városában, sokan dühödten követelve az egy héttel ezelőtti házomlás felelőseinek halálra ítélését. Szerdáig 402 holttestet találtak meg a mentők. 149 áldozat még a romok alatt van, a mentőalakulatok szerint a súlyos vasbetonelemek és törmelékek alatt már nem lehet túlélő.

Egy nappal korábban az Európai Unió is súlyos aggodalmát fejezte ki a Bangladesben uralkodó munkakörülmények miatt. A katasztrófa kapcsán Brüsszelben közölték: ösztönözni készülnek a bangladesi munkakörülmények javítását, egyebek között az unió kereskedelmi kedvezményrendszere révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.