Asztronauták szállításáról

Csillagászati áron szerződött Moszkva és a NASA

A NASA újabb, minden eddiginél drágább szerződést kötött Oroszországgal amerikai és európai asztronautáknak a nemzetközi űrállomásra (ISS) való szállításáról.

2013.05.01 07:51MTI

A NASA keddi közlése szerint a 2016-os évre, illetve 2017 első felére vonatkozó szerződés hat asztronauta oroszországi felkészítését, az orosz Szojuz űrhajókkal való szállítását, valamint tartalék űrhajó rendelkezésre állását tartalmazza, s ezért összesen 424 millió dollárt fog fizetni az amerikai űrhajózási hivatal, azaz utasonként 70,6 millió dollárt. 

A fejenkénti összeg így 5,6 millióval magasabb az előző szerződés árainál. Mint Charles Bolden, a NASA igazgatója blogbejegyzésében kifejtette, azért kényszerültek megkötni egy következő szerződést Moszkvával, mert az amerikai kongresszus csökkentette a Barack Obama elnök által az űrhajózás számára kért 821 millió dolláros 2014-es költségvetési keretet, amelyből a NASA az amerikai magáncégekkel együttműködésben folytatott űrhajófejlesztéseket finanszírozná. 

"Mivel az elnök által kért tétel nettó értékben csökkent, nem leszünk abban a helyzetben, hogy 2017 előtt amerikai magánűrhajókkal bocsássuk fel az asztronautákat" - panaszolta Bolden. Az orosz Szojuz űrhajók jelenleg az egyedüli eszközök, amelyekkel a nemzetközi űrállomás személyzetének váltását meg lehet oldani, miután 2011 júliusában végleg leállították az amerikai űrrepülőgép-programot. Oroszország azóta minden újabb szerződésben egyre magasabb árat szab az amerikai félnek.
 
A szerződéseket azért kell ennyivel előre megkötni, mivel a Szojuzok gyártása egyenként három évet vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.