"Keményebbé válik a hangnem"

Fillon: régen nem volt ilyen rossz a francia-német viszony

Francois Fillon volt francia kormányfő szerint a francia-német viszony mindeddig kevés alkalommal volt ennyire rossz, mint jelenleg.

2013.04.26 16:32MTI

"Attól tartok, hogy a hangnem sokkal keményebbé válik a szeptemberben esedékes németországi választások után" - mondta Fillon pénteken Berlinben. Nicolas Sarkozy volt államfő egykori miniszterelnöke Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel és a kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselőivel folytatott megbeszéléseket a német fővárosban. 

Fillon úgy vélte, "német tárgyalópartnereit aggasztja a francia gazdasági helyzet, illetve aggodalommal figyelik annak veszélyét, hogy Franciaország németellenes politika irányába hajlik". A volt kormányfő úgy vélte, Francois Hollande, a jelenlegi szocialista francia elnök Angela Merkel kancellár bukását várja, abban bízva, hogy talán a németországi választások után lesz némi esély arra, hogy megváltozzon a német és az európai gazdaságpolitika. 

"Úgy vélem, hogy ez roppant súlyos hiba" - hangsúlyozta Fillon. Hozzátette: az az érzése, hogy a Merkel és Hollande közötti kapcsolatot "nagyrészt a szűklátókörű politizálás" alakítja. Francia konzervatív politikusok gyakran Hollande elnök szemére vetik, hogy felelős a francia-német viszony megromlásáért. 

Hollande és Merkel eltérő álláspontot képvisel az európai gazdasági válság kezelését illetően: míg a német kancellár a szigorú takarékossági politika mellett érvel, a francia kormány attól tart, hogy az tovább fékezné a gazdasági növekedést. A német kancellár és a francia elnök többször cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint rossz lenne a viszonyuk. Ehhez képest Fillon Berlinben arról is beszélt, hogy Hollande máig neheztel Merkelre amiatt, hogy az nem fogadta őt a 2012-es francia elnökválasztási kampány idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.