Elfelejtettek feldolgozni szavazatokat

Fillon kétségbe vonja Copé győzelmét

Francois Fillon volt francia kormányfő kétségbe vonta Jean-Francois Copé győzelmét a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnöki posztjáért folytatott választáson. Fillon Copé riválisa volt, és korábban beismerte a vereségét.

2012.11.21 17:55MTI

A volt miniszterelnök szerdán azt indítványozta, hogy átmenetileg Alain Juppé volt külügyminiszter vezesse a konzervatív pártot, Jean-Francois Copé azonban azonnal elutasította ellenfele kérését.

Három, Francois Fillonhoz közel álló parlamenti képviselő szerint a szavazatok összeszámlálásakor elfelejtették feldolgozni Új-Kaledónia, Mayotte, Wallis és Futuna csendes-, illetve indiai-óceáni francia területeken leadott szavazatokat, azok beszámításával viszont Fillon a vasárnapi voksolás tényleges győztese.

A 175 ezer leadott szavazatból mindössze 98 a különbség a két első helyen végzett jelölt között a 24 órás drámai szavazatszámlálás után hétfő este bejelentett eredmény szerint.

Eric Ciotti képviselő szerint azonban a végső összeszámlálásban nem vettek figyelembe 1304 szavazatot. Új Kaledóniában Jean-Francois Copé 535, Fillon 643 szavazatot kapott, Wallis és Futunán 14 szavazat Copéé, 3 Filloné. Mayotte-on Copé 41, Fillon pedig 68 szavazatot kapott. Ezeknek a szavazatoknak a korábbiakhoz történő hozzáadásával Francois Fillon összesen 88 004, Jean-Francois Copé pedig 87 978 szavazatot kapott, így Ciotti szerint 68 szavazattal Fillon vezet.

Francois Fillon közleményében reagálva hangsúlyozta: igazságot követel, és arra kéri Alain Juppét, hogy a zsákutcából való kijutás érdekében átmenetileg vállalja az UMP vezetését.

Jean-Francois Copé határozottan elutasította Fillon támogatóinak állítását. "Megvannak az eredmények, de most össze kell fognunk és együtt kell dolgoznunk" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.