Konfliktus

Szíria - A hadsereg elvágta a Damaszkuszt ostromló lázadók utánpótlási útvonalát

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai erők elfoglalták szerdán a Damaszkusztól keletre fekvő Otaiba városát, elvágva ezzel a lázadók létfontosságú utánpótlási útvonalát - mondták el aktivisták és harcosok.

2013.04.25 05:29MTI

A lázadók tartanak kezükben több, a szíriai fővárost dél és kelet felől övező elővárost, de csak nagy nehézségek árán tudták megvédeni állásaikat a hadsereg néhány hete indított, tüzérségi és légitámadásokkal támogatott offenzívájával szemben. "Bekövetkezett a katasztrófa, a hadsereg bevonult Otaibába. A rezsimnek sikerült elzárnia a fegyvercsapot" - mondta egy harcos a Skype-on keresztül a Reuters hírügynökségnek.

A férfi azt jósolta, hogy a város elfoglalása miatt akár húszszorosára, 1000 szíriai fontra (mintegy 10 dollárra) emelkedhet egyetlen lőszer ára, mivel ez volt a legfontosabb, ha nem az egyetlen utánpótlási útvonaluk. Szavai szerint nyolc hónapja már Otaibán át kapták az utánpótlást a lázadók. A fegyverek a jordániai határról érkeztek, ahol feltételezések szerint Szaúd-Arábia és magán támogatók indították útnak a szállítmányokat.

"Most egyik falu a másik után fog elesni" - mondta a Skype-on elért harcos. A lázadók szerda hajnalban kényszerültek kivonulni a Damaszkusz keleti negyedeivel szomszédos Otaibából, 37 napi harc után, amelynek során vegyi fegyverek bevetésével is megvádolták a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőket. A kormány azonban cáfolt, és azt állította, hogy éppen a lázadók használtak ilyen lőszereket Aleppóban. A szíriai tájékoztatási miniszter szerdán újfent azt hangoztatta, hogy Damaszkusz nem fog vegyi fegyvereket bevetni, sem saját állampolgárai ellen, sem egy, a szomszédos Izraellel megvívandó esetleges háborúban.

Omran az-Zubi egy moszkvai egyetemen tartott előadásában ezt "elsősorban morális, másodsorban pedig jogi és politikai megfontolásokkal" magyarázta. Az izraeli hírszerzés egyik vezetője előző nap azt állította, hogy a szíriai kormányerők bevetettek vegyi fegyvereket az Aszad elnök megdöntéséért harcoló lázadók ellen. Diplomáciai vonalon Damaszkusz szerdán részrehajlással és beavatkozással vádolta meg Lahdar Brahimit, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottját, miután Brahimi bírálta a kormány homályos reagálását az ellenzék egyik tárgyalási javaslatára, és azt sugalmazta, hogy Aszad elnöknek nem kellene újból jelöltetni magát az elnöki posztra.

Brahimi az ENSZ BT pénteki zárt ülésén állítólag azt mondta, hogy Damaszkuszt meglepte Ahmed Moáz el-Hatíbnak, a Szíriai Nemzeti Koalíció elnökének egy januári tárgyalási javaslata, s a válasz ezért "lassú és zavarodott" volt. A szíriai külügyminisztérium az ügyről szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy ha Brahimi meg akar maradni jelenlegi szerepében, akkor pártatlanságot kell mutatnia, és meg kell értenie, hogy "a szíriai nép az egyedüli, aki eldöntheti, hogy kit választ meg képviselőinek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.