Mindketten sértetlenek

A Szíriában elrabolt ortodox püspököket szabadon engedték

Szabadon engedték kedden délután az előző nap Szíriában elrabolt két ortodox püspököt - jelentette be egy francia segélyszervezet.

2013.04.23 18:42MTI

Mindketten sértetlenek, és egy aleppói ortodox templomban vannak - közölte a keleti keresztényeket segélyező szervezet, a l'Oeuvre d'Orient szíriai forrásaira hivatkozva.
   
Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus egyik püspökét, Bulosz Jazigit, valamint egy másik aleppói püspököt, Gregoriosz Johanna Ibrahimot a török határ és az észak-szíriai Aleppó közötti útszakaszon, Kfar Dael településnél rabolták el autójukból hétfőn. Sofőrjüket - egy diakónust - a támadás helyszínén főbe lőtték.
   
Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus közleményében "egy csecsen fegyveres csoportot" tett felelőssé. Egy szemtanú szerint a támadók arabul beszéltek, és "külföldinek néztek ki".
   
A szíriai ellenzék viszont azt állította, hogy a damaszkuszi kormány állt az emberrablás hátterében, mert Ibrahim püspök nemrég egyértelműen és nyilvánosan elhatárolódott az Aszad-rezsimtől. A Szabad Szíriai Hadsereg lázadói határozottan tagadták, hogy bármi közük lenne az emberrabláshoz.
   
A l'Oeuvre d'Orient örömét fejezte ki a két püspök szabadon bocsátása miatt, ugyanakkor felszólította a nemzetközi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent annak a két - egy görög ortodox és egy örmény katolikus - pap kiszabadítása érdekében is, akiket elrablóik csaknem három hónapja tartanak fogva Aleppó környékén. Egyes hírek szerint Gregoriosz Johanna Ibrahim éppen az ő kiszabadításukon fáradozott, amikor maga is emberrablók áldozatává vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.