Megemlélezés Lengyelországban

A varsói gettólázadás 70. évfordulójára emlékeznek

A varsói gettófelkelés kitörésének 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést pénteken a lengyel fővárosban.

2013.04.19 19:48MTI

Az ünnepség, amelyre több százan gyűltek össze a varsói gettó hőseinek emlékművénél, a lengyel nemzeti himnusz felcsendülésével vette kezdetét, miközben megszólaltak a szirénák és megkondultak a harangok is.
   
Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói polgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy a háború előtti Varsó lakosságának egyharmada zsidó volt. Az ünnepségen részt vett többek között Bronislaw Komorowski elnök és Donald Tusk kormányfő, Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, több izraeli kormányzati tisztségviselő és több más külföldi delegáció is.
   
Bronislaw Komorowski a lengyelországi zsidók és a varsói gettó sorsát szörnyű drámának nevezte, "amelynek kegyetlensége és könyörtelensége még ma is elborzasztja az embert".
   
A német Martin Schulz kifejtette: ennek a mostani megemlékezésnek nem csupán a lengyelek és a zsidók számára van jelentősége, hanem felhívja Németország figyelmét is a hetven évvel ezelőtti eseményekért viselt felelősségére.
   
A megemlékezésen jelen lévő Sáj Piron izraeli oktatási miniszter úgy fogalmazott: a felkelés az ördög elleni harc, a gonosszal való szembeszállás megnyilvánulása volt. A felkelők meghaltak, de lázadásuk szelleme, cselekedetük emléke örökségként maradt fenn, embertársaik iránti szeretetre nevelte az azóta felnövekedett nemzedékeket - mondta.
   
A lengyel államfő a ceremónián Polonia Restituta Nagykereszttel tüntette ki a gettólázadás kevés túlélőjének egyikét. A varsói születésű, 89 esztendős Symcha Ratajzer-Rotem ma Izraelben él, a háború után emigrált, a mostani ünnepségre pedig a lengyel elnök tiszteletbeli meghívottjaként érkezett.
   
Ratajzer-Rotem a megemlékezésen elmondta: a felkelők tudták, hogy nem győzhetik le a németeket, tisztában voltak azzal, hogy sorsuk meg van pecsételve. Ezért úgy döntöttek, hogy értékesebb halált választanak maguknak, olyat, ami sokkal méltóbb, mint gázkamrában végezni - idézte fel emlékeit az egykori felkelő.
   
A varsói gettófelkelés 1943. április 19-én tört ki a gettó nácik által tervezett felszámolásának megakadályozásáért. A városnegyed mintegy 70 ezer lakója közül 14 ezren haltak meg a lázadás során, a többieket haláltáborokba vitték. A felkelés 1943. május 16-án bukott el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.