A toulouse-i megemlékezés

Francia elnök: a terrorizmus elleni harcban nem lehet lazítani

A terrorizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozta Francois Holland francia államfő vasárnap azon a toulouse-i megemlékezésen, amelyet egy radikális muzulmán tavaly márciusi mészárlásának évfordulóján tartottak.

2013.03.17 16:13MTI

"A terrorizmus elleni harcban nincs helye lazításnak, gyengeségnek, hanyagságnak" - mondta az elnök a délnyugat-francia városban a mintegy 1500 fős felvonulás végén. Hozzátette: azért jött Toulouse-ba, hogy a szolidaritás és az egység üzenetét tolmácsolja az áldozatok hozzátartozóinak, és kimondja, "hogy a demokrácia mindig erősebb a fanatizmusnál".
   
A 24 éves dzsihadista Mohamed Merah algériai származású francia állampolgár egy évvel ezelőtt hidegvérrel megölt három ejtőernyős katonát, majd három gyereket és egy fiatal rabbit a város zsidó iskolájánál. Három nappal később vesztette életét kommandósokkal vívott tűzharcban. A támadó úgymond büntetni akarta Franciaországot afganisztáni beavatkozásáért, és bosszút akart állni palesztin gyerekek haláláért.
   
Francois Holland vasárnap hangsúlyozta azt is, hogy a gyerekeknek azért kellett meghalniuk, "mert zsidók voltak". "Elkerülhető lett volna ez a tragédia? Merah egyedül cselekedett, vagy egy szélesebb hálózat tagja volt?" - kérdezte az összegyűltekhez szólva, utalva arra, hogy az igazságszolgáltatás a történtek másnapjától kezdve próbál válaszolni e "jogosan felmerülő" kérdésekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.