Elnökválasztás

Venezuela - ellenőrzik a még nem ellenőrzött voksokat is

A venezuelai országos választási bizottság úgy döntött, hogy ellenőrzi a vasárnapi elnökválasztáson leadott szavazatok maradék 46 százalékát is - jelentette be helyi idő szerint csütörtök este Tibisay Lucena, a testület elnöke.

2013.04.19 08:13MTI

Lucena szerint a testület "az egyetértés légkörének megőrzése érdekében" döntött úgy, hogy a maradék szavazatokra is kiterjeszti az ellenőrzést.

A választási bizottság a szavazás befejezése után, a választáson részt vevő pártok jelenlétében ellenőrizte már a megszámlált voksok 54 százalékát, és ennek alapján jelentette be a választás másnapján, hogy Nicolás Maduro ügyvivő elnök - a néhai venezuelai államfő, Hugo Chávez kijelölt utódja - a szavazatok 50,8 százalékával megnyerte a választást, míg az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 49 százalékát gyűjtötte össze. Az ellenzék és az Egyesült Államok a szavazatok teljes újraszámlálását követelte.

Capriles üdvözölte a választási bizottság döntését. Mint mondta, az ellenzék ezzel elérte, amit akart, és végre kiderülhet az igazság. Az elnökválasztás eredményének kihirdetése után tömeges ellenzéki tiltakozó megmozdulások kezdődtek. Ezek egy része erőszakba torkollt, a zavargásokban nyolc ember életét vesztette.

Egyelőre nem világos, milyen módszerrel ellenőrzi a választási bizottság a szavazatokat. Venezuelában a választók automatáknál - elektronikus úton - adják le voksukat, amelyről a gép nyomtat egy igazoló cédulát, és ezt dobják be az urnába. Capriles eredetileg azt követelte, kézzel számoljanak újra minden egyes cédulát.

Ellentmondásos az is, hogy a voksok ellenőrzése legkorábban a jövő héten kezdődhet meg, Madurót pedig a tervek szerint már pénteken beiktatják hivatalába, a parlament előtt tett hivatali eskü után 2019 januárjáig ő lesz Venezuela elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.