8-as erősségű

Újabb erős földrengés rázta meg Iránt

A földrengés epicentruma a pakisztáni határ közelében volt. A földmozgást a Perzsa-öböl térségében és Újdelhiben is érezték.

2013.04.16 14:05MTI

Nyolcas erősségű földrengés rázta meg kedden Irán Pakisztánnal határos térségét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS). Az iráni állami televízió szerint legkevesebb 40 halottat követelt a földmozgás, s az iráni hatóságok szerint félő, hogy akár több száz a halálos áldozatok száma.

A Press TV úgy tudja, hogy a gyéren lakott Szisztán-Baludzsisztán tartomány nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás és a távközlés. A földrengés epicentrumához közel eső Szaravan ugyanakkor állítólag nem szenvedett súlyos károkat.

Záhedán városban az emberek az utcára özönlöttek, amikor megmozdult a föld - jelentette a Fars iráni hírügynökség.

A földrengés erősségéről különböző hírek érkeztek: az iráni földrengéskutatók szerint a földmozgás 7,5-es, a potsdami Földrengésközpont szerint 7,6-es erősségű volt.

A földrengés epicentruma az iráni szakemberek szerint a pakisztáni határ közelében, iráni területen, Szaravan várostól 80 kilométerre északra, a fészke pedig 18 kilométer mélyen volt. Az USGS szerint 15,2 kilométer mélyen volt a földrengés fészke.

A közép-európai idő szerint 12 óra 44 perckor történt földmozgást a pakisztáni Iszlámábádban és Karacsiban, a Perzsa-öböl térségében, Dubajban és Bahreinben, valamint Újdelhiben is érezték. Iszlámábádban megremegtek az épületek, legalább öt ember megsérült, Karacsiban a lakosok kimenekültek a házakból - közölték szemtanúk.

A hatóságok öt mentőcsapatot indítottak Szisztán-Baludzsisztán tartományba, Szaravan és Hás térségébe a károk felmérésére - közölte Mahmúd Mozafar, az Iráni Vörös Félhold Társaság vezetője az IRNA hírügynökség jelentése szerint.

Egy héttel ezelőtt egy másik, a Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földmozgás volt Irán Busehr tartományában. A természeti katasztrófának legalább 37 halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.

A busehri atomerőművet építő orosz cég szerint a most keddi földrengés nem okozott károkat a létesítményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.