A busheri atomerőmű sértetlen

Erős földrengés Irán déli részén, 30 halott

"A földrengés semmilyen módon nem érintette az erőmű működését, a személyzet a megszokott rendben folytatja a munkát, és a sugárzás szintje teljes mértékben a normál határértéken belül van".

2013.04.09 19:31MTI

Erős, a Richter-skála szerint 6,1-es fokozatú földrengést észleltek kedden Irán déli részén, a busheri atomerőműtől 90 kilométerre, de a létesítmény egybehangzó források szerint sértetlen maradt. A legfrissebb jelentések szerint harmincan életüket vesztették és mintegy 800-an megsebesültek az elemi csapás következtében.

Az iráni szeizmológiai intézet tájékoztatása szerint a földmozgás epicentruma 10 kilométeres mélységben Kaki városának térségében volt, alig 90 kilométerre a Perzsa-öböl partján fekvő Bushertől, ahol az ország egyetlen atomerőműve található. Az erőművet 2011 őszén helyezték üzembe. A Kakitól 35 kilométerrel északra található hormoji kórház egyik illetékese azt közölte az IRNA hírügynökséggel, hogy a halottasházba húsz holttestet szállítottak. Nem sokkal később az iráni egyetemi hírügynökség (ISNA) már harminc halottról és 800 sebesültről írt a busheri tartományi kormányzóság adataira hivatkozva.

A RIA orosz állami hírügynökség úgy értesült: a létesítményt építő orosz vállalat egyik illetékese közölte, a természeti katasztrófa nem okozott zavart az erőmű működésében. "A földrengés semmilyen módon nem érintette az erőmű működését, a személyzet a megszokott rendben folytatja a munkát, és a sugárzás szintje teljes mértékben a normál határértéken belül van" - hangsúlyozta az Atomsztrojexport egyik tisztségviselője.

Egy iráni kormányzati tisztségviselő a francia hírügynökségnek megerősítette: a létesítmény sértetlen maradt.

Az amerikai geológiai intézet (USGS) tájékoztatása szerint az elemi csapás helyi idő szerint 16 óra 22 perckor történt és állítása szerint 6,3-es erősségű volt. A földmozgást - amelyet egy órán belül öt utórengés követett - Dubajban, Katarban és Bahreinban is érezni lehetett.

Irán több tektonikus lemez találkozásánál fekszik, így gyakoriak a földrengések. 2003 decemberében a dél-iráni Bám városában 31 ezer halálos áldozatot követelt egy földmozgás. Tavaly augusztusban 306-an vesztették életüket az északnyugati országrészben két rengés következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.