A szabadság ára

Bostoni robbantás: terroristák vagy csak egy magányos támadó volt?

Az USA szabad ország, éppen ezért egy olyan bombatámadást, mint ami Bostonban történt, szinte lehetetlen megakadályozni - állítják a szakértők.

képgaléria

2013.04.16 12:17ma.hu

Még nem tudni, ki áll a három ember életét követelő támadás mögött, a szakemberek szerint az akciót akár egy terroristacsoport, akár egy magányos farkas is végrehajthatta.

“Mikor a terroristák olyan támadást tervelnek ki, amiben házilag barkácsolt pokolgépet használnak, nos, azt egy nyitott társadalomban nagyon nehéz megakadályozni” - mondta Grant Haber, biztonsági tanácsadó. Úgy véli, a biztonság szempontjából hatékonyabb lenne, a bombakészítéshez használt alapanyagok szigorúbb felügyelete. 

A hétfőn felrobbant pokolgépeket egyszerűen elrejthették akár egy hátizsákban is, ami a több tízezres tömegben semmilyen gyanút nem keltene. Kevin G. Miles, az FBI nyugalmazott bombaszakértője szerint könnyen elképzelhető, hogy a robbantás egy magányos támadó műve volt.

“Egy egyszemélyes akcióval egy ilyen támadás könnyen végrehajtható” - mondta Miles. Hozzátette: “Kell hozzá egy kis tervezés, némi ismeret és alapfokú intelligencia. A történelem során rengeteg bombamerénylet mögött állt magányos támadó”.

A robbantásért felelős személy vagy személyek Miles szerint is könnyedén elvegyülhettek a tömegben. “Több ezer ember volt a helyszínen. Nem lehet minden ember hátizsákját, vagy sportszatyrát ellenőrizni. A verseny összes résztvevőjének volt hátizsákja”.

Miles szerint Amerika szabad ország, nincs akkora felügyelet a lakosság fölött, mint mondjuk Kubában, ezért bárki végrehajthatta a támadást. “Ez Amerika” - mondta Miles.

A szakértő a robbanásról készült képeket elemezve arra a megállapításra jutott, hogy “kereskedelmi forgalomban beszerezhető” bombáról van szó. A fehér füst arra utal, hogy úgynevezett “füstmentes lőporból” készült a pokolgép. “Ebből nagyon erős robbanószerkezetet lehet csinálni. Ha egy csőbombát készítenek belőle, az olyan pusztító erejű lehet, mint a TNT”.

Miles szerint amíg nincsenek bizonyítékok, nem lehet megállapítani, hogy egy tettes vagy egy csoport áll a támadás mögött. Ugyanakkor, a két robbanás, amit pont akkorra időzítettek, mikor nagy tömegben érkeztek a befutók, akikre ott várt a családjuk és a média figyelmének középpontjában voltak, arra enged következtetni, hogy egy nagyon is jól szervezett akcióról beszélünk.

A robbantás célja az volt, hogy sok embert megöljön, és azt mindenki lássa. A nyilvánosság volt a cél. Az volt a cél, hogy a világ felfigyeljen a támadásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.