Öt tonna marihuánát és 877 kiló kokaint

Több tonna marihuánát foglaltak le Kolumbiában gerilláktól

A kolumbiai rendőrség lefoglalt több mint öt tonna marihuánát és 877 kiló kokaint, a nemzetvédelmi miniszter szerint a kábítószer a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezeté volt.

2013.04.16 08:10MTI

Juan Carlos Pinzón helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a Cauca és Valle del Cauca megyében razziázó rendvédelmi szervek összesen több mint hattonnányi tiltott szert foglaltak le.
   
Előbb a délnyugati országrészben, a Cauca megyei Padillában találtak 1,8 tonna marihuánát csővezetékekbe rejtve - közölte a rendőrség. A kábítószert az ország északkeleti csücskébe, a venezuelai határon lévő Cúcutába akarta szállítani a FARC egy osztaga csempészekkel közösen.
   
Nagyjából 3,5 tonna marihuánát találtak egy parkoló teherautóban az ország harmadik legnagyobb városában, Caliban. Ezt a szállítmányt a fővárosba, Bogotába akarták eljuttatni, hogy ott eladják.
   
Egy Valle del Cauca megyei faluban, Buenaventura csendes-óceáni kikötőváros közelében 676 kilogramm kokaint foglaltak le, amelyet illegálisan Panamába, majd onnan Mexikón keresztül az Egyesült Államokba akartak szállítani. A rendvédelmi erők szerint a kábítószert feltehetően a FARC képviselői és a legnagyobb kolumbiai bűnszervezet, a Los Rastrojos tagjai alkotta kartell szállította.
   
Az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott szélsőbaloldali FARC a legnagyobb lázadószervezet Kolumbiában, közel ötven éve folytatja harcát a hatalom ellen. Működését részben kábítószer-eladásokból finanszírozza. A hatóságok csak márciusban a gerillacsoport két droglaboratóriumát számolták föl Kolumbia délnyugati részén. Az üzemekben havonta több tonna kokaint állítottak elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.