Hetek óta fogva tartják a német testvérpárt

A kolumbiai lázadók fogságában lévő túszokhoz egy vöröskeresztes bizottság utazik

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök engedélyt adott arra: egy vöröskeresztes bizottság utazzon az ELN lázadószervezet fogságában lévő két német túszhoz annak reményében, hogy szabadon engedik őket. Erről az államfő maga számolt be hétfő este.

2013.02.26 08:49MTI

A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) hetek óta fogva tart egy német testvérpárt, a 72 éves Günther Otto Breuert és a 69 éves Uwe Breuert az ország Venezuelával határos északkeleti részén. A két német feltehetőleg világkörüli úton járt terepjáró gépkocsival, mert korábban bejárták Kínát, Iránt, Irakot és Dél-Amerika nagy részét.
   
Santos elnök közölte: a gerillák azt üzenték a kormánynak, hogy szabadon engedik a két túszt, ha egy humanitárius szervezet értük megy Bogotá engedélyével.
   
Az ELN már hónapok óta fogva tartja a két német turistát. Február elején videofelvételt és fényképeket hozott róluk nyilvánosságra, és közölte, hogy "titkosszolgálati ügynökök, mert mindeddig nem tudták igazolni, hogy milyen okból tartózkodtak ezen a területen". "A kémeket nem védi a nemzetközi humanitárius jog" - tették hozzá.
   
Az ELN a második legnagyobb lázadószervezet az országban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után, több mint 40 éve létezik, és tagjainak száma mintegy 2500.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.