Kuvaitban

Öt év börtön az emír megsértéséért

Az államfő megsértéséért öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Kuvaitban első fokon egy ellenzéki vezetőt, volt parlamenti képviselőt - közölte a média és ellenzéki források.

2013.04.15 12:29MTI

Muszallam al-Barrak egy tavaly októberi ellenzéki tüntetésen gyakorlatilag zsarnoknak nevezte Szabah el-Ahmad al-Szabah emírt. A tüntetés része volt egy demonstrációsorozatnak, amelyen al-Barrak vezetésével a választási törvények megváltoztatása miatt tiltakoztak ellenzékiek.

A volt képviselő őrizetbe vétele hatására újabb tüntetéseket rendeztek, amelyek erőszakos összecsapásokba torkollottak a rendőrséggel. A hatóságok ezután ideiglenesen korlátozták a gyülekezés szabadságát. Elképzelhető, hogy al-Barrak elítélése miatt újabb tüntetések és erőszak lesz az arab országban.

Az ellenzéki vezető az első politikus Kuvaitban, akit az emír megsértésért letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Előtte már több fiatal ellenzékit bebörtönöztek hasonló váddal. Ezeknek a fiataloknak a többsége különböző közösségi oldalakra írt bejegyzésével sértette meg az uralkodót.

A kormány a múlt héten kezdte el az új médiatörvény megalkotását, amely alapján állítólag akár egymillió dollár pénzbüntetésre ítélhetik azt, aki megsérti az uralkodó család bármely tagját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.