Egységes információs törvény

Kuvait szigorítaná a sajtóvétségekért kiszabható büntetéseket

Új sajtótörvény tervezetét fogadta el a kuvaiti kormány, amely tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná az iszlámot megsértő újságírókat, valamint több mint egymillió dolláros bírságot róna ki az emír rágalmazásáért.

2013.04.11 14:11MTI

A kabinet még nem hozta nyilvánosságra a több napilap által részletezett „egységes információs törvény” tervezetét. A jogszabály akkor lép életbe, ha azt a kormánypárti parlament is elfogadja, majd Sejk Szabah al-Ahmad asz-Szabah kuvaiti emír kihirdeti. 

A törvény szerint akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatóak azok, akik megsértik a vallást, Mohamed prófétát, társait vagy feleségeit. Ugyanez vonatkozik a rezsim megdöntésére felszólító írások szerzőjére. Emellett 50 ezer dínártól 300 ezer dínárig (175 ezer dollártól 1,05 millió dollárig) terjedő pénzbírság vár az emír és a koronaherceg rágalmazóira. 

Az emír jó hírének megsértésével kapcsolatos jogi vonatkozásokat jelenleg a büntető törvénykönyv szabályozza, öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az elkövetőket. A közelmúltban több ellenzéki került börtönbe asz-Szabah rágalmazása miatt, míg mások – köztük egykori képviselők – még ítéletre várnak. 

Az új jogszabály a hagyományos médián kívül a közösségi oldalakra, blogokra és az online médiára vonatkozik. Az internetes újságok működtetése az információs minisztérium engedélyéhez van kötve. A vitatott törvény szerint az engedély nélkül működő honlapok tulajdonosaira akár 200 ezer dínáros (700 ezer dolláros) büntetést is kiszabhatnak a jelenlegi 3500 dollárral szemben. 

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a sajtószabadságot veszélyeztető drákói” jogszabályt, és annak elutasítására szólította fel a parlamentet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.