Az ellenzék bojkottálja

Megkezdődtek a parlamenti választások Kuvaitban

Megkezdődtek szombaton Kuvaitban a parlamenti választások, amelyeken kizárólag a kormányt támogató jelölteket fognak megválasztani, miután az ellenzék bojkottot hirdetett meg a szavazásra a választási szabályok megváltoztatása miatt, és egyetlen jelöltet sem indított.

2012.12.01 08:45MTI

Az uralkodó, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah emír októberben megváltoztatta a választási szabályokat. Az ellenzék szerint, amelyben radikális iszlamista erőtől kezdve Nyugat-barát liberálisig több különböző csoport van (pártok nem működhetnek az országban) a választási rendszer a kormányt támogató jelölteknek kedvez, ráadásul az állami tisztségviselők könnyebben tudják befolyásolni az eredményt.
 
Az emír viszont azt állítja, hogy a változtatásra nemzetbiztonsági okokból és a stabilitás fenntartása érdekében volt szükség. Kuvait az egyetlen Perzsa-öböl menti arab monarchia, amelynek van választott parlamentje. Az egykamarás, 66 tagú Nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, és hivatalból tagja a kormány 16 minisztere is.
 
A nőknek 2006 óta van választójoguk, a törvényhozásba 2009-ben került be először nő. Most az 50 helyre 306-an jelöltették magukat, köztük 13 nő. Februárban már tartottak előrehozott választást, amelyet az iszlamista ellenzék nyert meg, de az eredményt az alkotmánybíróság júniusban érvénytelenítette, és a 2009-ben megválasztott előző törvényhozást helyezte vissza hivatalába. A kuvaiti parlamentnek törvényhozási felhatalmazása ugyan van, de a miniszterelnököt, aki a kormányt összeállítja, az uralkodó nevezi ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.