Gumilövedékek, hang- és fénygránátok

Kuvaitban erőszakos tüntetések az új választási törvény miatt

Gumilövedékeket, hang- és fénygránátokat, illetve könnygázt vetett be a rohamrendőrség vasárnap este Kuvaitvárosban, hogy feloszlassa a választási törvény módosítása ellen tüntető, több tízezres tömeget.

2012.10.22 07:37MTI

Szemtanúk szerint a demonstrálók a főváros több pontján gyülekeztek, hogy elinduljanak a kormánypalotához tüntetni, de hatóságok ezt nem engedélyezték. A rohamrendőrség körbevette a tiltakozókat, és minden eszközt bevetett, hogy feloszlassa a dühöngő tömeget. Egy emberi jogi csoport, illetve a hatóságok közlése szerint az összetűzésekben több mint száz tüntető és 11 rendőr megsérült.
   
Az ellenzék szerint összességében mintegy ötvenezren vettek részt a tüntetéseken.
   
Az ellenzék hívei azért vonultak az utcára, mert a kormány a közelmúltban december 1-jére tűzte ki az új választásokat, Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah sejk pedig bejelentette, módosítja a választási szabályokat, és megszűnteti a többszöri voksolás lehetőségét. Nem világos, hogy a törvénymódosítás a kormánypárti jelölteknek fog-e kedvezni, de az ellenzéki vezetők a választások bojkottjával fenyegetőznek, azt kifogásolva, hogy az uralkodó emír rendelettel módosítja a választási szabályokat. 
   
Bár Kuvaitban nem voltak olyan tömegtüntetések, mint a térség más országaiban az arab tavasz idején, de érzékelhetően növekedett a feszültség a választott parlament és az uralkodó által kinevezett kormány között, amely jórészt az emír családjának tagjaiból áll

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.