Szerbia, Koszovó

Hashim Thaci nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra Belgráddal

Belgrád magas fokú autonómiát akar biztosítani az ott élő szerbeknek, amit Pristina elutasít.

2013.04.15 07:28MTI

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök egyértelművé tette vasárnap, hogy nem hajlandó közvetlenül, az Európai Unió közvetítése nélkül tárgyalni a belgrádi vezetőkkel.

Thaci komolytalannak nevezte Ivica Dacic szerb miniszterelnök ilyen értelmű felvetését, és leszögezte, hogy Belgrád és Pristina között nem lesz közvetlen párbeszéd.

Dacic és Thaci eddig nyolcszor tárgyalt egymással Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével, de nem sikerült dűlőre jutniuk Észak-Koszovó sorsáról. Belgrád magas fokú autonómiát akar biztosítani az ott élő szerbeknek, amit Pristina elutasít. Az utolsó, április 3-án tartott tárgyalási forduló kudarca után az EU saját rendezési javaslattal állt elő, de Belgrád - kevesellve az autonóm hatásköröket - ezt elvetette, azt kockáztatva, hogy az EU kedden nem tűzi ki számára az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját.

A B92 belgrádi rádió-televízió szerint a fiaskó után Ivica Dacic azt mondta, hogy Szerbia folytatni akarja a tárgyalásokat Pristinával, akár az EU közvetítése nélkül is, de Thaci szerint ez kizárt. A Szabad Európa Rádió idézte a koszovói miniszterelnököt, aki úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Belgrádnak van közölnivalója, azt Catherine Ashtonon keresztül tegye meg. Minden más szerinte hiteltelen, komolytalan, és a megegyezés elkerülésére tett belgrádi kísérletnek vagy diplomáciai manővernek minősül. A belgrádi elutasítás után minden Ashton kezében van - tette hozzá Thaci.

Brüsszelben vasárnap közölték, hogy Catherine Ashton kedden nyugat-balkáni körútra indul, felkeresi Montenegrót, Albániát és Macedóniát. A tájékoztató szerint a későbbiekben közlik, hogy a főképviselői ezenkívül még milyen országokba megy, vagyis Brüsszelben nyitva hagyták azt a lehetőséget, hogy Belgrádba is ellátogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.