Elhúzódó tanácskozás

Döntő szakaszba érkeztek a szerb-koszovói egyeztetések

A két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci először külön-külön tárgyalt Catherine Ashtonnal, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

2013.04.03 04:35MTI

Döntő szakaszba érkeztek, és kedden - különböző keretek között - az estébe nyúlóan is folytatódtak Brüsszelben az uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói egyeztetések, amelyek célja, hogy a kétoldalú viszony normalizálása révén Belgrád és Pristina biztosíthassa a maga számára az EU-hoz való további közeledést. A két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci először külön-külön tárgyalt Catherine Ashtonnal, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Médiaértesülések szerint Ashtonon kívül mindkettőjükkel konzultált az ugyancsak Brüsszelben tartózkodó Philip Reeker amerikai külügyminisztériumi illetékes. Délután Ashton, Dacic és Thaci hármas megbeszélésre ült össze. A sorrendben immár nyolcadik ilyen szerb-koszovói miniszterelnöki találkozón az észak-koszovói szerbek helyzetét illetően próbálnak áttörést elérni. Az eddigi egyeztetések során odáig már eljutottak, hogy a térség négy szerb települése - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic - önkormányzati szövetséget alakíthat majd. Egyelőre tisztázatlan, hogy mire terjedhet ki e szövetség jogköre, felér-e majd az valamilyen érdemi autonómiával.

A Szabad Európa Rádió szerb nyelvű hírszolgálata brüsszeli forrásból úgy értesült: az alapvető kérdésekre vonatkozó egyetértés körvonalazódik ugyan a felek közt, de egyelőre nem várható, hogy hivatalos megállapodást írjanak alá, mert még tisztázásra vár néhány, állítólag technikai jellegű részletkérdés. Kora este megszakították a háromoldalú tanácskozást, miután a szemben álló felek - szerb közlés szerint - "erősen megemelték a hangjukat" a vitában.

Ezután a szerb és a koszovói delegáció saját körben értékelte a helyzetet, majd előbb a szerb, utána pedig a koszovói küldöttség újra kétoldalú alapon találkozott az uniós főképviselővel. Médiaértesülések szerint a megállapodás reális esélyére utalna, ha ezek után újabb háromoldalú tanácskozást hívnának össze. Ashton a tervek szerint április 16-án készíti el jelentését arról, sikerült-e annyit előrehaladni a szerb-koszovói viszony rendezésében, hogy indokolt lehet az EU-csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának megadása az elvben már EU-tagjelölt jogállású Szerbiának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.