1 milliárd hitelt meg az oroszoktól vesz fel

Szerbia 3 milliárd dollárért bocsát ki eurókötvényeket

Szerbia 3 milliárd dollár értékben bocsát ki eurókötvényeket az idén, és ezen felül 1 milliárd dollár hitelt vesz fel Oroszországtól.

2013.01.15 17:59MTI

Erről Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter beszélt kedden. Azt mondta továbbá, hogy Szerbia idén összesen 4,5 milliárd euró (6,01 milliárd dollár) értékben tervez kibocsátani kötvényeket a hazai és a külföldi piacokon, illetve hiteleket felvenni.

Mladjan Dinkic közölte: az Oroszországtól remélt 1 milliárd dollár hitelen felül Szerbia 250 millió dollár értékben tervez kötvényt kibocsátani orosz piacon.

A szerb hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal zsugorodhatott tavaly a balkáni ország statisztikai hivatalának nem végleges számításai szerint.

A szerb parlament által december elején jóváhagyott 2013. évi költségvetés 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a GDP-arányos államháztartási hiányt 3,3 százalékban állapították meg.

A balkáni ország tavalyi GDP-arányos államháztartási hiánya 6,2 százalék körüli volt. A kormány azt vállalta, hogy a hiányt 2014-ben a GDP 1,9 százalékára, 2015-ben 1 százalékára szorítja le.

A szerb államadósság tavaly a GDP mintegy 60 százalékára nőtt. A kormány azt tervezi, hogy az államadósság a hazai össztermék 65,2 százaléka lesz 2013-ban, majd a jövő évtől kezdve csökken.

Belgrád új, három évre szóló elővigyázatossági megállapodást tervez kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), erről a tárgyalások tavasszal kezdődnek meg.

Az IMF igazgatótanácsa 2011 szeptemberében hagyta jóvá az előző szerb kormánnyal kötött 1,1 milliárd eurós, 18 hónapos elővigyázatossági jellegű készenléti hitelmegállapodást. Az elszálló költségvetési hiány és a növekvő államadósság miatt - még az előző kormány idején - az IMF tavaly februárban úgy döntött, hogy befagyasztja a hitelkeretet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.