Nincs meg a minimum sem

Koszovó: Szerbia elutasítja az uniós rendezési ajánlatot

Brüsszelben a hét elején tartottak újabb tárgyalási fordulót a két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton részvételével.

2013.04.07 12:53MTI

Szerbia elutasítja az Európai Unió koszovói rendezési ajánlatát - jelentette be egy vasárnapi interjúban Ivica Dacic miniszterelnök.

A Politika című belgrádi napilapban megjelent nyilatkozatában a szerb kormányfő hangsúlyozta: országa nem fogadhatja el azt, amit az unió javaslata tartalmaz. Úgy vélekedett, hogy az abban foglaltak "messze elmaradnak attól a minimumtól is, amelyet legrosszabb álmainkban elképzeltünk".

Brüsszelben a hét elején tartottak újabb tárgyalási fordulót a két kormányfő, a szerb Ivica Dacic és a koszovói Hashim Thaci, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton részvételével. Az egyeztetések nyolc forduló után eddig nem hoztak eredményt.

A felek az észak-koszovói szerbek helyzetét illetően próbáltak áttörést elérni. Korábbi értesülések szerint odáig már eljutottak, hogy a térség négy szerb települése - Kosovska Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok és Leposavic - önkormányzati szövetséget alakíthat. Tisztázatlan maradt azonban, hogy mire terjedhetnek ki a szövetség jogkörei, és felér-e az majd valamilyen érdemi autonómiával.

A vasárnapi interjúban Dacic úgy értékelte, hogy az észak-koszovói szervek számára nem sikerült a kívánt autonómiát biztosítani. A legutóbbi uniós közvetítési javaslattal kapcsolatban azt hangoztatta, hogy annak elfogadása kapitulációt jelentene Szerbia számára.

Egyelőre nem világos, hogy a belgrádi elutasítás ellenére folytatódnak-e az egyeztetések.

Ashton a tervek szerint április 16-án hozza nyilvánosságra jelentését arról, sikerült-e annyit előrehaladni a szerb-koszovói viszony rendezésében, hogy indokolt legyen az EU-csatlakozási tárgyalások kezdési időpontjának megadása az elvben már EU-tagjelölt jogállású Szerbiának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.