Terjed a fertőzés

Pekingben is megjelent az új madárinfluenza-vírus

A kínai fővárosban is megjelent a H7N9 jelű, új madárinfluenza-vírus; a kórokozót egy hétéves kislány szervezetében mutatták ki.

2013.04.13 08:00MTI

A lányt kórházban ápolják, állapota stabil.
   
Az új, H7N9 jelű vírust március elején mutatták ki, de eddig csak Kelet-Kínában, Sanghaj környékén észleltek fertőzést. Az, hogy Pekingben is kimutatták, a vírus terjedésére utal.
   
A kutatások szerint két vírus - egy vadmadarak szervezetében lévő vírus és háziszárnyasokban meglévő madárinfluenza - keveredésének eredménye. A kór az eddigi adatok szerint nem terjed emberről emberre, de kínai kutatók szerint az új madárinfluenza-vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus.
   
Eddig 44 fertőzéses esetet észleltek, mindet Kína keleti részén, Sanghajban és három környező tartományban. A 44 esetből eddig 11 volt halálos. A betegek először egy általános légúti fertőzés tüneteit mutatták, majd súlyos tüdőgyulladással és légzési nehézségekkel kerültek kórházba.
   
A sanghaji hatóságok az élő baromfi árusításának teljes körű betiltását fontolgatják, miután a helyi piacokon húsz pozitív mintát találtak. A metropoliszban múlt csütörtök óta több mint 7 ezer mintát vettek, és 111 ezer szárnyast vágtak le.
   
A H7N9 ellen egyelőre nem létezik vakcina sem Kínában, sem pedig külföldön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.