Madárinfluenza

WHO: kivételes helyzetet teremt a H7N9 vírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön "meglehetősen kivételesnek" minősítette a H7N9 madárinfluenza-vírus felbukkanása nyomán előállt helyzetet. A vírus Kelet-Kínában eddig tíz ember halálát okozta, miközben nagyon nehéz kimutatni szárnyasokban.

2013.04.11 19:56MTI

Az eddigi értesülések szerint kivételes helyzettel nézünk szembe, mivel olyan influenzavírussal van dolgunk, amely nagyon gyengén patogén (kórokozó) a szárnyasokra nézve, viszont nagyon súlyos betegséget képes előidézi a megfertőzött embereknél - húzta alá Bernard Vallat közleményében. 

A WHO rámutatott: kínai állatorvosi hatóságok hivatalos közleményei szerint nem mutatnak látható tüneteket azok a szárnyasok, amelyekben felfedezték a H7N9 vírus jelenlétét. (Feltételezik, hogy ez a vírustörzs okozta az eddigi haláleseteket.) A látható tünetek hiánya nagyon megnehezíti ennek a vírusnak a kimutatását szárnyasokban. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ennek az enyhén patogén madárinfluenzának nyolc gócát azonosították, valamennyit Sanghajban és a környező tartományokban. 

A H7N9 vírus eddig tíz halálos áldozatot szedett Kelet-Kínában, legutóbb Sanghajban, ahol a hatóságok megtiltották a háztartásoknak szárnyasok tartását, így próbálva gátat vetni a fertőzés terjedésének. A WHO szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a H7N9 vírusa emberről emberre terjedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.