Kelet-Kínában

Madárinfluenza - napi 2-4 új fertőzött

A kutatók és az egészségügyi szakemberek továbbra is tanulmányozzák a vírust, amely gyaníthatóan most először terjedt állatról emberre; az ellene ható vakcina előállításán dolgoznak.

2013.04.12 08:59MTI

Naponta kettő-néggyel nő azon emberek száma, akiknél kimutatták a madárinfluenza H7N9 jelű vírusát Kelet-Kínában. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint péntekig 38 esetet regisztráltak, tízen meghaltak.

A sajtóbeszámolókból kiderül, hogy az illetők többsége idős, de a válságos állapotban lévők között van egy 31 éves szakács (Csiangszu tartományban) és egy 56 éves tanár is. Az egyetlen, aki eddig meggyógyult, egy négyéves kisgyermek.

A kutatók és az egészségügyi szakemberek továbbra is tanulmányozzák a vírust, amely gyaníthatóan most először terjedt állatról emberre; az ellene ható vakcina előállításán dolgoznak.

Egy tokiói kutatóintézetből származó információ szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a H7N9 egyre ellenállóbb azokkal a gyógyszerekkel szemben, amelyekről azt gondolják, hatásosan vethetők be ellene. Ezek közé tartozik a Tamiflu és a Relenza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében mégis kijelentette, hogy az első vizsgálatok alapján ennek az állításnak az alátámasztására nincs meggyőző bizonyíték. Arra sincs bizonyíték, hogy a vírus emberről emberre terjedne - közli rendszeresen a WHO és Kína.

A madárinfluenza a gazdaságban is érezteti a hatását. A térségben több élőszárnyas-piacot bezártak, és például a legnagyobb kínai internetes áruház, a Taobao megtiltotta az élő baromfi online értékesítését Sanghaj térségében.

A kelet-kínai metropolisban több luxushotel, nemzetközi iskola levette menüjéről a csirkét, helyenként a tojást is. A Yum! Brands, a KFC gyorséttermi lánc amerikai tulajdonosa a megcsappant forgalom miatt máris jelentős visszaesésre számít áprilisban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.