Három ellenzéki vezető is részt vett

Ezrek tüntettek az Ukrajnában Timosenko szabadon bocsátásért

Engedély nélküli tüntetést tartott az ellenzék pénteken a kelet-ukrajnai Harkivban, miközben a városvezetés a demonstráció helyszínét villamosokkal és trolibuszokkal zárta körbe, hogy nehezítse a tiltakozók odajutását.

2013.04.12 18:42MTI

A tüntetésen résztvevő három ellenzéki vezető, Arszenyij Jacenyuk, a Haza frakcióvezetője, Vitalij Klicsko az UDAR (Ütés) és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezére egy mikrobusz tetején állva beszélt az egybegyűltekhez. A tüntetésen a Szabadság párt közlése szerint mintegy 10 ezren vettek részt.
   
A demonstrálók elsősorban Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök szabadon bocsátását követelték.
   
A tüntetés résztvevői a bíróság épülete elé vonultak. A demonstráció szervezői által előre megadott útvonalon viszont teherautókat és munkagépeket kellett az embereknek kerülgetniük. A városvezetés állítása szerint általános útfelújítási munkákba kezdtek, de a szemtanúk beszámolója szerint a munkagépeken senki sem dolgozott.
   
A nap folyamán a harkivi bíróság ismét elnapolta Timosenko tárgyalását a vádlott távolléte miatt. Az új tárgyalást április 23-ra írta ki.
   
A 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélt volt kormányfőt - akit jelenleg rabként a kelet-ukrajnai város vasutas kórházában ápolnak gerincpanaszai miatt - a Harkivban folyó perben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. Januárban egy harmadik ügyben is eljárás  indult ellene. Azzal vádolják, hogy ő volt az egyik megrendelője Jevheny Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő meggyilkolásának 1996-ban.
   
Múlt hét végén Viktor Janukovics elnök kegyelmet adott Timosenko volt belügyminiszterének, Jurij Lucenkónak, akit 2010 végén börtönöztek be hűtlen kezelés és hivatali visszaélés vádjával. Az államfő közölte ugyanakkor, hogy Timosenkót nem részesítheti kegyelemben, amíg büntetőeljárások vannak folyamatban ellene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.