A Scserbany-gyilkosság ügyében

Az ukránok háromnegyede nem hisz Timosenko vétkességében

Az ukránok 76 százaléka nem hiszi el, hogy Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőnek köze lett volna Jevheny Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő 1996-ban történt meggyilkolásához.

2013.03.13 12:34MTI

A kijevi nemzetközi szociológiai intézet által szerdán nyilvánosságra hozott felmérés külön érdekessége, hogy a kormányzó Régiók Pártja támogatóinak többsége sem hiszi el, hogy Timosenko lett volna a bérgyilkosság megrendelője. 

Ezt a Viktor Janukovics államfő mögött álló párt híveinek 59 százaléka válaszolta. Még a keleti és a déli országrészben is - ahol a jelenlegi vezetés népszerűbb, mint az ország többi részében - a megkérdezettek 64, illetve 63 százalék válaszolta azt, hogy szerinte Timosenkónak nem volt köze a gyilkossághoz. 

A jóval inkább az ellenzékhez húzó nyugati országrészben, illetve a főváros környéki középső területeken még ennél is magasabb az arány: 90, illetve 87 százalékos. Jevheny Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996 márciusában a donyecki repülőtéren lőtték agyon. Viktor Psonka főügyész 2013 január közepén jelentette be, hogy az ügyészség által összegyűjtött bizonyítékok alapján Timosenko és Pavlo Lazarenko akkori miniszterelnök együtt rendelte meg a politikus megölését, és közösen fizették ki a bérgyilkost. 

A főügyészség szerint Scserbanyt azért gyilkolták meg, mert üzleti vitába keveredett Timosenkóval, aki akkor az Ukrán Egyesített Energiarendszerek nevű vállalat vezetője volt, és közeli kapcsolatban állt Lazarenkóval. 

Az ügyben jelenleg a tanúk meghallgatása folyik egy kijevi bíróságon. Timosenko - aki jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért, és gerincbántalmai miatt fogolyként a harkivi vasutas kórházban ápolják - még egyszer sem jelent meg a tárgyaláson. 

Amennyiben bűnösnek találják a Scserbany-gyilkosságban, Timosenko akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.