Újabb parlamenti bojkottal tiltakozik az ellenzék

Timosenko védőjét megfosztanák mandátumától

Az ukrán vezetés meg akarja fosztani képviselői mandátumától Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök védőjét, emiatt kedden az ellenzék ismét megakadályozta, hogy a parlament ülésezzen.

2013.03.05 12:58MTI

Szerhij Vlaszenko, a Timosenkót támogató Haza párt frakciójának tagja ellen Volodimir Ribak házelnök bírósági kerestet nyújtott be, amely szerint a honatya képviselősége összeférhetetlen ügyvédi tevékenységével, ezért kéri, hogy vegyék el tőle a mandátumát.
   
A három ellenzéki erő, a Haza, a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szabadság párt - követelve a kereset visszavonását - az elnöki emelvény köré állva ismét megakadályozta, hogy ülést tartson a parlament.
   
Az ellenzékiek szerint jogellenes a Vlaszenko ellen benyújtott kereset, ami precedenst teremthet arra, hogy ellenzéki képviselőket minden alap nélkül megfosszanak a mandátumuktól.
   
Vlaszenko korábban bejelentette, hogy ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, jelenleg a Timosenko védelmét ellátó csapatban mint jogi szakértő vesz részt. Meggyőződése, hogy a mandátumát - egyben képviselői mentelmi jogát - azért akarják elvenni tőle a hatalom képviselői, hogy koholt vádak alapján eljárást indítsanak ellene és bebörtönözzék.
   
A parlament ülésezését februárban csaknem három héten át bojkottálta az ellenzék, követelve, hogy a kormánypártiak ne szavazzanak hiányzó képviselőtársaik helyett. A bojkottot mindössze fél órára oldották fel február 22-én - három nappal a brüsszeli EU-ukrán csúcstalálkozó előtt -, hogy megszavazzanak egy nyilatkozatot Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.