Vasárnap este érkezett Izraelbe

Kerry szerint lehetséges a béke Izrael és a palesztinok között

Az amerikai külügyminiszter szerint lehetséges a béke Izrael és a palesztinok között, ha tiszteletben tartják Izrael biztonsági igényeit és a palesztinok igényét a saját államra.

2013.04.09 03:33MTI

John Kerry erről hétfőn beszélt Jeruzsálemben, az Egyesült Államok nyugat-jeruzsálemi konzulátusának diplomatái előtt. A konzulátuson Kerry találkozott Szalám Fajjáddal, a Palesztin Hatóság kormányfőjével. Később fogadta őt az izraeli elnök, Simon Peresz, aki derűlátóan nyilatkozott a béke lehetőségét illetően. A tárgyaláson szó volt az iráni kérdésről is. Peresz megjegyezte: az iráni rezsim hegemónia törekvései súlyosan veszélyeztetik a békét, a biztonságot és a térség stabilitását.
   
Az amerikai külügyminiszter, aki vasárnap este érkezett Izraelbe, hétfő reggel a holokauszt izraeli emléknapján koszorút helyezett el a második világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére a jeruzsálemi Jad Vasem emlékközpontban.
   
A két hét alatt immár a harmadik közel-keleti látogatásán tartózkodó amerikai külügyminiszter eddig nem javasolt új béketervet, de amerikai illetékesek szerint több elgondolást is kifejt arról, hogyan lehetne a feleket visszavezetni a közvetlen tárgyalásokhoz.
   
A külügyminiszter az őt Izraelbe és a palesztin területekre elkísérő újságírók előtt hétfőn kifejtette: "diszkrét stratégiára" összpontosít a közel-keleti tárgyalások újraindítása érdekében, de ragaszkodik az előrehaladás gyorsításához.
   
Egy magas rangú illetékes szerint Kerry üdvözölte "azt a konstruktív szerepet, amelyet az Arab Liga békekezdeményezése játszhat a tárgyalások előrevitelében".
   
Az Arab Liga 2002-ben béketervet fogalmazott meg, amelyet 2007-ben változatlan formában újra előterjesztett. Eszerint az arab országok teljes békét kínálnak Izraelnek az összes megszállt arab terület kiürítése, s a palesztin menekültek ügyének igazságos rendezése fejében, míg a palesztin állam az 1967-ben elfoglalt ciszjordániai és gázai területeken alakulna meg.
   
Az izraeli-palesztin béketárgyalások már évekkel ezelőtt holtpontra jutottak, főként a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítése miatt. A palesztinok azt követelik, hogy Izrael fagyassza be a telepek építését a megszállva tartott területeken, ahol az önálló államukat létre akarják hozni, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. Azt követelik, hogy Izrael fogadja el az 1967 előtti határokat a jövendő Palesztina határaként, amit Netanjahu elutasít, és előfeltételek nélküli tárgyalásokat követel.
   
Illetékesek szerint Kerry, aki vasárnap este Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt, két kisebb módosítást javasolt, hogy elfogadhatóvá tegyék a palesztin követelést Izrael számára. Azt a megfogalmazást javasolta, hogy az 1967-es határok kölcsönös megállapodással és nagyobb biztonsági garanciákkal módosíthatóak legyenek. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a Palesztina Hangja rádióban vasárnap közölte: a tervet nem lehet megváltoztatni. Izraeli illetékesek egyelőre nem foglaltak állást a kérdésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.