Figyelmeztette Iránt

Kerry a török-izraeli viszony normalizálását sürgette

A Törökországban tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszter arra szólította fel vasárnap török vendéglátóit, hogy mielőbb állítsák helyre a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

2013.04.07 14:20MTI

Kerry Isztambulban először török kollégájával, Ahmet Davutogluval tárgyalt. A találkozó után tartott közös sajtóértekezleten kijelentette: Washington az ingatag Közel-Kelet stabilitásának fontos tényezőiként tekint két szövetségesére, Izraelre és Törökországra. Úgy vélekedett, hogy a török-izraeli együttműködés segíteni fog a térség problémáinak megoldásában.
   
Döntő fontosságúnak nevezte ezt az együttműködést az izraeli-palesztin békefolyamatban, és külön kiemelte ebben Törökország fontos szerepét.
   
"Törökország számos tekintetben kulcsszerepet játszhat, jelentősen hozzájárulhat a békefolyamathoz. (...) Egy olyan dinamikus és energikus ország, mint Törökország nagy hatással lehet a békefolyamatra" - jelentette ki az amerikai politikus.
   
John Kerry figyelmeztette Iránt, hogy sürget az idő azokon a tárgyalásokon, amelyeket a nagyhatalmak és Irán folytat Teherán atomprogramjáról.
   
"Ez nem egy vég nélküli folyamat. Nem beszélhetünk pusztán a beszéd kedvéért" - mondta az amerikai vendég. Hozzátette ugyanakkor, hogy Barack Obama amerikai elnök továbbra is elkötelezett a diplomáciai folyamat iránt, dacára annak a helyzetet "bonyolító tényezőnek", amit a júniusi iráni elnökválasztás jelent.
   
Irán és a nagyhatalmak újabb tárgyalásai úgy értek véget szombaton Kazahsztánban, hogy nem sikerült túljutni a holtponton, és nem tűzték ki a következő tárgyalások időpontját.
   
Az amerikai külügyminisztert, aki tíznapos közel-keleti, európai és ázsiai körútjának első állomására érkezett vasárnap Isztambulba, később fogadta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő is. Kerry körútjának következő állomása Izrael lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.