Koreai-félsziget

Kína felszólította Phenjant: védje meg a kínai állampolgárokat!

Arra kérte a KNDK-t, hogy a nemzetközi törvények és a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi Konvenció alapján biztosítsa diplomatáinak és a nagykövetség dolgozóinak védelmét.

2013.04.07 13:02MTI

Kína megvédi állampolgárainak és üzleti érdekeltségeinek törvényes jogait a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban (KNDK) - hangoztatta a külügyminisztérium szóvivője Pekingben vasárnap.

A kínai nagykövetség Phenjanban még mindig a szokott módon működik - tájékoztatott közleményében Hung Lej, azután, hogy Észak-Korea pénteken bejelentette, egy konfliktus esetén nem tudja az egyes országok és a nemzetközi szervezetek külképviseleteinek biztonságát szavatolni.

A szóvivő Kína komoly aggodalmát fejezte ki a Koreai-félszigeten növekvő feszültség miatt, és hivatalosan arra kérte a KNDK-t, hogy a nemzetközi törvények és a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó Bécsi Konvenció alapján biztosítsa diplomatáinak és a nagykövetség dolgozóinak védelmét.

A Koreai-félszigeten azt követően éleződött ki a helyzet, hogy Észak-Korea február 12-én végrehajtotta sorrendben harmadik kísérleti atomrobbantását, tiltakozásul Szöul és Washington hadgyakorlatai miatt - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.

Az elmúlt hét végén Phenjan bejelentette a hadiállapotot Dél-Koreával, majd azzal fenyegetett, hogy önvédelemből nukleáris megelőző csapást mér amerikai célpontokra.

A kínai külügyminiszter a hét végén nyugalomra és visszafogottságra intette az érintette a feleket, és párbeszédre szólított fel.

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap egy térségi gazdasági fórum megnyitóján úgy fogalmazott, hogy "senkinek nincs joga önző haszonvágy miatt káoszba sodorni Ázsiát, sőt az egész világot". Hangsúlyozta, hogy Kína aktív részt vállal a térség és a világ biztonságának a szavatolásából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.