A fegyveres összetűzésben többen meghaltak

Muzulmánok és keresztények csaptak össze Egyiptomban

Muzulmánok és kopt keresztények közötti fegyveres összetűzésben öten meghaltak az egyiptomi fővárostól északra fekvő egyik kisvárosban.

2013.04.06 16:26MTI

Az összecsapást az váltotta ki péntek este Hosszusz városban, hogy keresztény gyerekek ráfirkáltak egy iszlám vallási intézmény falára: egyes források szerint fordított kereszteket, mások szerint viszont horogkereszteket. Továbbá állítólag egy muzulmán férfi becsmérlő megjegyzést tett a keresztényekre. A városrész keresztény és muzulmán lakosai ezután heves szóváltásba keveredtek egymással, majd előkerültek automata fegyvereik, és a kialakult tűzharcban meghalt négy keresztény, egy muzulmán, és megsebesültek további nyolcan.
   
Hoszni Mubarak volt elnök hatalmának két évvel ezelőtti megdöntése óta jelentősen megnőtt a keresztények és a muzulmánok közötti összetűzések száma a túlnyomórészt muzulmán egyiptomi társadalomban. A 83 millió lakosnak mintegy 10 százaléka kopt keresztény. Mubarak bukása óta a radikális muzulmánok szabadabbnak érzik magukat. Mohamed Murszi jelenlegi elnök, akit a Muzulmán Testvériség jelöltjeként választottak meg tavaly júniusban, megígérte, hogy a hatóságok megvédik a keresztények jogait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.