Líbia

Hittérítő egyiptomi keresztényeket engedtek szabadon

A hittérítésért múlt hónapban Líbiában elfogott egyiptomi keresztények közül 55-öt időközben szabadon engedtek, s már csak négyen vannak őrizetben - közölte kedden a kairói külügyminisztérium.

2013.03.13 00:30MTI

Március elsején a kelet-líbiai Bengázi biztonsági szolgálatának egyik vezetője bejelentette, hogy az előző napokban mintegy félszáz egyiptomi keresztényt vettek őrizetbe hittérítés gyanújával. A név nélkül nyilatkozó illetékes elmondta, hogy a városi piacon dolgozó egyiptomi kereskedőkről van szó, akik információik szerint "gyanús tevékenységet folytattak".

Szavai szerint a csoport tagjainál bibliákat, áttérésre buzdító röpiratokat, valamint Krisztust és az egyiptomi kopt keresztény egyház 2012-ben elhunyt fejét, III. Senuda pápát ábrázoló képeket találtak. A muzulmán Líbiában tilos a keresztény hittérítés.

Február közepén szintén hittérítés gyanújával tartóztattak le Bengáziban egy dél-afrikait, egy egyiptomit, egy dél-koreait és egy svéd-amerikai kettős állampolgárt, tavaly pedig a Nemzetközi Vöröskereszt volt kénytelen bezárni bengázi képviseletét, miután bibliák osztogatásával és hittérítési próbálkozással vádolták meg munkatársait.

Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es bukása óta a Líbiában élő keresztény kisebbség többször is aggodalmát fejezte ki az iszlám szélsőségek erősödése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.